BANK


Results for "BANK"

Dictionary of Economics

BANKA KARTI

(Dictionary of Economics) :
Ödeme kolaylığı sağlayan kart. Banka kartlarının kabul edildiği yerlerde kişi para yerine banka kartını kullanarak hesap görür. Banka kartlarının kullanımı son yıllarda dünyada ve Türkiyede oldukça yaygınlaşmıştır. O nedenle iktisadi etkileri görülmektedir. Bu etki banka kartı kullanımının para arzını artırıcı etki yapmasından ileri gelmektedir. Birçok ödemede banka kartının kullanılması mevcut para miktarının aha fazla işlemi finanse etmesini sağlar. Bu da ekonomide para miktarı çoğalmış gibi etki yapar. ABDde mali enstrümanların çeşitlenmesi ve yaygınlaşmasının enflasyonist etkisinin ölçülmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
Dictionary of Economics

BANKA MURAKIPLARI

(Dictionary of Economics) :
Banka genel kurulunun, banka işlerini genel kurul adına denetlemek üzere seçtiği kişilerdir. Denetim sonuçlarını bir rapor şeklinde genel kurula sunarlar.
Dictionary of Economics

BANKA PARASI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Kaydi Para)
Dictionary of Economics

BANKA SERMAYESİ

(Dictionary of Economics) :
Bankanın statüsünde gösterilen sermaye miktarına itibari sermaye denir. Ortakların kuruluşta ve apel yapıldıkça ödemekle yükümlü oldukları miktar ise taahhüt edilmiş sermayedir.İktisadi işlevleri açısından bakıldığında bankaların ihtiyaçlarının da sermaye sayılması gerektiği ileri sürülmektedir.
Dictionary of Economics

BANKER

(Dictionary of Economics) :
Ortaçağda Lombardiyalı sarraflar pazar yerlerinde paraları tartar ve değiştirirlerdi. Bu işi yaparken bankta oturdukları için banker adını almışlardır. Zamanla kendilerine emanet edilen paraların bir kısmının sürekli atıl kaldığını gören bu sarraflar, paraların bir kısmını işletmeye başladılar. Banka kurumunun doğuşunun esası da bu olaydır. Bankerlerin bir kısmı büyük servetler edindiler. Avrupa tarihi muazzam servetlere ve siyasi nüfuza sahip ünlü bankerlerin hikayeleriyle doludur. Avrupada banker sözcüğü günümüzde mesleği bankacılık olanlar için kullanılmaktadır. Türkiyede ise banker, bankacılık dışında para alım satımıyla uğraşanlar için kullanılan bir kelimedir. 1980den önce bankerlik önemli bir meslek değildi. Bankerlik yapanların sayısı azdı, büyük kazançlar sağlama imkanı da yoktu. Ancak 1980den sonra gerek banka faizlerinin ve gerekse kredi faizlerinin yükselmesi, öte yandan yasaların bu işi yapacaklar için daha uygun hale getirilmesi banker sayısını artırdı. Büyük reklam kampanyalarıyla cazip teklifler vaat eden bankerler büyük mevduat topladılar. Ancak bir kısmının halkın güvenini istismar ederek dolandırıcılık yoluna başvurması, bir kısmının da topladığı parayı karlı fiyattan satamaması banker iflaslarını doğurdu. O yıllarda toplumun ilgisini üzerine toplayan bankerlik olayı birçok yönleriyle romanlara, filmlere konu oldu.