BANKA


Results for "BANKA"

Dictionary of Economics

KIYI BANKACILIĞI

(Dictionary of Economics) :
Genellikle serbest bölgelerde faaliyette bulunan,mübadele-denetim ve vergilemenin asgari düzeyde tutulduğu bir bankacılık türü. Serbest bankacılık olarak da adlandırılır. Bir ülkede bankacılık sektörü için düzenlenmiş yasa ve yönetmeliklerin tapsamı dışında kalan kıyı bankacılığının iki ön koşulu, bankacılık hizmetlerinden doğan gelirlerin vergilendirilmemesi ve bankaların döviz hesapları üzerinde herhangi bir sınırlama olmamasıdır. 1960lardan sonra Eurodolar piyasasının gösterdiği gelişme ve OPEC ülkelerinde biriken petrol gelirlerinin gideceği yerler araması kıyı bankacılığının gelişimnde önemli rol oynamıştır. Uluslararası mali işlemlerin oldukça liberal bir biçimde yürütüldüğü Honk-Kong, Panama, Güney Kore, Filipinler, Singapur, Bermuda kıyı bankacılığının yapıldığı en ünlü finans merkezleridir.
Dictionary of Economics

MERKEZ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Bir ükede para arzını, kredileri ve kredi maliyetlerini düzenlemekten sorumlu olan kurum. Amacı parasal istikrarı ve düzenli iktisadi büyümeyi gerçekleştirmektir. Ayrıca çoğu ülkede, hükümetin danışmanlığını yapmak, bankacılık sisteminin işleyişini desteklemek, çeklerde takas işlemini yürütmek, açık piyasa işlemleri yapmak, kambiyo denetimleriyle ilgili döviz ve altın alım satımını gerçekleştirmek gibi çeşitli s4orumlulukları yüklenir.Merkez bankaları bir dizi işlem aracılığıyla para hacmini değiştirebilir. Örneğin devlet tahvil ve bonolarının satışa çıkarılmasıyla yürütülen açık piyasa işlemleri, ticari bankaların nakit rezervlerini kısıtlayarak bankacılık sistemine açılan kredileri azaltır. Ayrıca menkul değerlerin fiyatlarını aşağıya çekerek genel olarak faiz oranlarının yükselmesine yol açar. Bu işlemler özellikle gelişmiş sermaye piyasası bulunan ülkelerde etkili bir araç olarak kullanılabilir. Bir merkez bankası ayrıca, reeskont oranını değiştirerek, ticari bankaların borçlanma maliyetlerini dolayısıyla kredi faiz oranlarını etkiler. Merkez bankalarının, bankaların kredi hacmini etkilemekte kullandıkları bir başka araç da mevduat karşılığı tutulması gereken nakit rezerv miktarını belirleyen mevduat karşılık oranlarıdır. (Ayrıca bk. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Açık Piyasa İşlemleri, Reeskont Oranı, Mevduat Karşılıklar)
Dictionary of Economics

MERKEZ BANKASI PARASI

(Dictionary of Economics) :
(Mevduat Karşılıklar) T.C. Merkez Bankasının TL cinsinden ekonomideki tüm diğer birimlere olan yükümlülükleri. Piyasadaki likiditenin ölçütü olarak 1989 yılına kadar Rezerv Parayı izleyen TCMB, 1989 yılından itibaren Merkez Bankası Parasını izlemektedir. Merkez Bankasının ekonominin likiditesini düzenlemek için yaptığı işlemler, bilançosundaki iç ve dış varlıklarını arttırmak ya da azaltmak biçiminde etki yapar. Örneğin M.B.nın açtığı kredinin artması, bankanın varlıklarının yükselmesine yol açar. Böyle bir varlık artışı ise, M.B.nın yükümlülüklerinde bir artış olmasını gerektirir. Yani M.B. Bu varlık artışını finanse etmek için bir yükümlülük çıkartmak durumundadır. Bu yükümlülüğü temsilen kullanılan parasal gösterge daha dar kapsamlı olan rezerv para veya parasal taban olabileceği gibi, Merkez Bankası Parası da olabilir.Merkez Bankası Parası = Emisyon + M.B.nın bankacılık kesimine olan TL yükümlülüğü (bankalar zorunlu karşılıkları + bankaların M.B.daki serbest mevduatı + kullanılabilir kredi imkanı) + Açık piyasa İşlemleri sonucu M.B.nın bankacılık kesimine olan yükümlülüğü + M.B.daki Kamu Mevduatı (M.B.nın kamuya olan yükümlülüğü).
Dictionary of Economics

MEVDUAT BANKALARI

(Dictionary of Economics) :
Ticaret bankaları olarak da bilinen ve tasarruf sahiplerine birikimleri karşılığında faiz ya da kar payı veren mali kurmlar. Mevduat bankalarının yanı sıra tasarruf ve kredi sandıkları ile bazı ülkelerdeki posta tasarruf sistemleri ve belediye bankaları da benzer işlevleri yerine getirir. Ancak sadece mevduat bankaları mevduat kabul eder. İlk mevduat bankaları, genellikle orta ve düşük gelir gruplarını tasarrufa özendirmek amacıyla kuruldu. Hollandada yerel mevduat bankaları, 1783de kurulan ve bir hayır cemiyetinin çabalarıyla oluşturuldu. İlk banka 1817de açıldı. Aynı dönemde Almanyada da özel mevduat bankaları gelişti ve ilk banka 1778de Hamburrgda açıldı. İngilterede ilk mevduat bankası 1810da yoksul bir yörenin rahibi tarafından kurulurken, ABDde ilk bankalar 1800lerin başlarında kar hedefi gütmeyen kuruluşlar olarak faaliyete başladı. Türkiyede Cumhuriyet Döneminde kurulan ilk ulusal mevduat bankası 1924 yılında kurulan İş Bankasıdır. Günümüzde Türkiyede bankaların büyük çoğunluğu Mevduat Bankası olarak faaliyet göstermektedir.
Dictionary of Economics

MİLLETLERARASI İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Uluslararası İktisadi İşbirliği Bankası)