BANKA


Results for "BANKA"

Dictionary of Economics

TÜRKİYE’DE BANKACILIĞIN GELİŞMESİ

(Dictionary of Economics) :
18. yüzyıl ortalarında başlayan bankacılık faaliyetlerini önceleri sarraflar yapıyorlardı. İlk banka İstanbul Bankasıdır. 1847de iki Galatalı banker tarafından kurulmuştur. Bu bankanın kambiyo istikrarını sağlayamaması nedeniyle 1856da merkezi Londrada olan Bank-ı Osmani kurulmuştur. 1860daki buhran sırasında Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan bankaya devredilmiştir. Daha sonra 1860da Galata bankerleri tarafından Türkiye Bankası kurulmuştur. Müteşebbislerin amacı bu bankayı resmi bir devlet bankası haline getirip banknot ihracı ayrıcalığını elde etmeti. Ancak ortaklardan birinin tutumu yüzünden bu hakkı elde edemediler ve sonra bu banka tasfiye edildi. Türkiye Bankasının başarısızlığından sonra Fransız ve İngiliz müşterek sermayesi ile kurulan Osmanlı Bankasına imtiyaz verilmesi yoluna gidilmiştir. Tanzimattan sonra Galata bankerleri ve doğrudan doğruya veya yabancı sermayedarlarla daha bir takım bankalar kurmuşlardır.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI EKONOMİK İŞBİRLİĞİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1963de Bulgaristan, Macaristan, Moğolistan, Polonya, Romanya, Çekoslavakya ve SSCB arasında imzalanan bir antlaşmayla kurulan uluslararası banka. Çalışmalarına Ocak 1964de baºlayan bankaya sonradan Küba ve Vietnam da ortak olmuştur. Bankanın amacı üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunka, dış ödemelerde görülen dengesizliklerin ortadan kaldırılmasına ve çok taraflı ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmaktır. COMECONun Batı Avrupa ülkeleri ve azgelişmiş ülkelerle olan ilişkilerinde bankanın önemli bir rolü vardır.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI ÖDEMELER BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1930da İsviçrenin Basel kentinde, birinci Dünya Savaşının sonrasında Almanyanın savaş tazminatlarıyla ilgili yükümlülüklerini yerin getirmesini denetlemek ve çeşitli ülkelerin merkez bankaları arasında işbirliği sağlamak amacıyla oluşturulan uluslararası banka. Zamanla ekonomik ve parasal konularda araştırmalar gerçekleştiren, ayrıca belirli anlaşmaların uygulanmasını sağlamala görevli bir danışmanlık merkezine dönüşmüştür. Şu anda AET üyesi ülkelerce kurulan Avrupa Parasal Yardımlaşma Fonunun bir kuruluºu durumuna geldi.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI YATIRIM BANKASI (IIB)

(Dictionary of Economics) :
COMECONun yan kuruluºlarindan olan ve 1971 yilnda faaliyete geçen yatırım bankası. Bankanın amacı üye ülkelerin ortaklaşa olarak gerçekleştirdikleri yatırım projelerine kredi sağlamaktır. COMECONun Batı Avrupa ülkeleriyle olan ilişkilerinde bankanın önemli bir yeri vardır. 1974ten sonra bazı gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve teknik yardım programlarını finanse etmiştir.
Dictionary of Economics

VAKIFLAR BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Ocak 1954 tarihinde özel yasayla kurulmuş, özel hukuk hükümlerine bağlı, sermayesi kamuya ait ticaret bankası. Kuruluş yasasında amacı, menkul ve gayrimenkul değerler karşılığında kredi vermek, sigorta vb. alanlarda ortaklıklar kurmak, gayri menkul varlıkların alım satımıyla uğraşmak, denetimi kendisine devredilen gayrimenkul varlıkları ve işletmeleri yönetmek olarak belirlenmiştir. Ama zamanla yoğun olarak bankacılık işlemlerine yönelen çok şubeli bir mevduat bankasına dönüşmüştür. 1989 sonu itibariyle 200 şubesi vardır. 1989da 4.1 trilyon TL mevduatla Türkiye bankacılık sistemi içinde altıncı, sermayesi kamuya ait bankalar arasında ise üçüncü sırada yer almıştır. Aynı yılda iştirak sayısı 50ye ulaºmiºtir. Bankanin kari, cari fiyatlarla 1980de 550 milyon TL iken, 1989da 150 milyar Tl olmuş, ayrıca karlılıkta mevduat ve kredi işlemleri önemli rol oynamaya başlamıştır.