BANKA


Results for "BANKA"

Dictionary of Economics

HALKA AÇIK ANONİM ORTAKLIK HALK BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1938de kuruldu. Amacı esnaf, küçük sanat erbabı ve küçük sanayicilerin mesleki ihtiyaç kredilerini sağlamaktır. 1964 yılında iktisadi devlet kuruluşu olmuştur. Sermayesinin yüzde yetmiş sekizi Maliye Bakanlığına, yüzde onu belediyelere, kalanı da bankalara ve öteki şahıslara aittir.
Dictionary of Economics

İLLER BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Şehirlerin kalkındırılmasına katılmak, imar planlarının hazırlanmasını, su, elektrik, havagazı, kanalizasyon gibi kamu hizmeti kuruluşlarının meydana getirilmesini desteklemek üzere 1933 yılında Belediyeler Bankası olarak kurulmuşken 1945 yılında İller Bankasına çevrilmiºtir.
Dictionary of Economics

İSTANBUL BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1847de Osmanlı İmparatorluğunda kurulan bir bankadır. 1840 yılında mali zorluklar nedeniyle basılan ilk kağıt paranın basılmasından sonra aşırı para ihtiyacı hükümeti fazla miktarda para basmaya zorlamış ve kambiyo düzensizlikleri ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine kambiyo temin görevi iki Galatalı bankere verilmiştir. Bu bankerler ertesi sene İstanbul Bankasını kurmuşlardır. Aynı adlı milli banka cumhuriyet döneminde de faaliyetini sürdürmüş daha sonra kapatılmıştır.
Dictionary of Economics

İŞ BANKALARI

(Dictionary of Economics) :
Sermayeleri ve ihtiyatları toplamı ile topladıkları mevduat arasındaki oran, mevduat bankalarınınkenden farklı olan muamelelerinin ağırlığı daha çok sanayi finansmanında olan ve sermaye piyasasında etkili rol oynayan kredi kurumlarıdır.
Dictionary of Economics

İŞ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Türkiyenin en büyük sermaye gruplarından birinin merkezi ve en büyük iki mevduat banasından biri olan özel ulusal ticaret bankası. İzmir İktisat Kongresinde beliren eğilim doğrultusunda 1924te kuruldu. Bankanın 1 milyon TLlik itabari sermayesinin fiilen ödenen 250 bin TLlik bölümünün tümü Atatürk tarafından karşılandı.Aile şirketi değil gerçek bir anonim şirket niteliğindeki en büyük özel kuruluş olan İş Bankasının 1990daki sermaye dağılımında en büyük pay yüzde 35.9 ile Türkye İş Bankası A.Ş. Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfınındır. Banka dışı özel kişi ve kuruluşların payı % 23.61dir. Geri kalan pay Atatürkün vasiyeti gereği TDK ve TTK ve CHPnindi. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine bağlanmıştır. İş Bankasının 1989 itibariyle iştirakleri 106dır. Toplam mevduat içindeki payı 1989da % 18dir. İş Bankasının kredilerinin % 60lık bölümü imalat sanayine yöneliktir.