DENİZ


Results for "DENİZ"

Meteorological Glossary

DENİZ ŞAFAĞI

(Meteorological Glossary) :
(NAUTICAL TWILIGHT) [i]Deniz veya okyanuslarda dolaşan gemilerin parlak yıldızları yol belirlemede referans olarak kullanabildikleri ve ufuğun belirgin olduğu zaman. Deniz şafağı, güneş merkezinin ufuktan 12 derece daha aşağıda olduğu zaman son bulur. Bu durumda ufuğun gözle görülmesi ve yıldızların izlenmesi zorlaşır.
Meteorological Glossary

DENİZ YÜZEY SICAKLIĞI

(Meteorological Glossary) :
(SEA SURFACE TEMPERATURE (SST)) [i]Deniz yüzey suyunun sıcaklığı. Deniz suyu sıcaklığı, şamandıralar yardımıyla, gemilerle, infrared uydu görüntüleriyle veya kıyıda yapılan ölçümlerle elde edilmektedir. Yıllık ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı, ekvator bölgesinde geniş bir kuşakta genellikle 27 °C' yi aşarken bu değer kutuplarda -1 °C'nin altındadır. Bilindiği gibi okyanus ve denizlerde yıllık sıcaklık değişimleri karalardan daha azdır.
Meteorological Glossary

DENİZSEL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(MARITIME AIR MASS) [i]Özellikleri üzerinde oluştuğu deniz tarafından belirlenen/yaratılan hava kütlesi. Hava kütlesi sınıflandırmasında ikincil bir karakteristiktir, 'm' harfi ile gösterilir ve kaynak bölgesini gösteren birincil karakteristikten önce yazılır (mP: maritime polar gibi.).
Meteorological Glossary

KARA/DENİZ MİLİ

(Meteorological Glossary) :
(MILE) [i]Kara ve denizlerde uzunluk ölçüsü olarak kullanılan birim. Meteorolojide daha çok deniz mili kullanılır. Uluslararası kabule göre deniz mili 1852 metreye eşittir. Kara mili 1151 m.dir.
Meteorological Glossary

KUTUP-DENİZSEL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(POLAR MARITIME AIR MASS) [i]Hemen hemen cP ile aynı özellikleri taşıyan kutupsal kuşakta denizler üzerinde oluşan ve Bergeron sınıflamasında mP olarak simgelendirilen hava kütlesi. Bu hava kütlesinin ekvatora doğru hareketi sırasında sahip olduğu soğuk, kuru ve aşırı düzeydeki kararlı yapı, sıcak su yüzeyleri üzerinde hareketi sırasında alttan ısınıp nem kazanmasıyla birlikte koşullu karasız yapıya bürünür. Bu özellikleriyle mPw hava kütlesi cPw hava kütlesine benzer. mPk hava kütlesi ise üzerinde bulunduğu su yüzeyinden daha soğuk olduğu için aşağıdaki özellikleri taşır: Artan sıcaklık, artan nem, düz lapse-rate, kararsızlık, türbülans, hamleli rüzgar, cumulus veya cumulonimbus tipi bulutlar, kapalılığı sürekli değişen bir gökyüzü, aniden başlayıp biten kar sağanağı ve 1000 feetten daha az bulut taban yüksekliği.