KALKINMA


Results for "KALKINMA"

Dictionary of Economics

SINAİ KALKINMA BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası hükümetin ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankasının (Donya Bankası) desteği ile 1950 yılında kurulmuştur. Türkiyede özel sanayilerin kurulması, mevcut sanayilerin geliştirilmesi ve dış sermaye piyasası ile ilgili tesislerin kurulması işlevini üstlenmiştir. Banka bu hedef doğrultusunda sanayicelere orta ve uzun vadeli Türk lirası ve döviz cinsinden kredi vermektedir. 1986 yılı sonunda 27 milyar 864 milyon liralık özkaynak, 6 Milyar 560 milyon lira işletme sermayesi olan banka, aynı yıl 1 milyar 148 milyon lira kar etmiştir. Son yıllarda dolar bazında uzun süreli yatırım kredilerine ağırlık vermektedir.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI KALKINMA ÖRGÜTÜ (IDA)

(Dictionary of Economics) :
Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşlarından biridir. Dünya Bankası bünyesinde kurulmuş olmakla birlikte yasal ve mali bakımdan Dünya Bankasından bağımsızdır. Eylül 1960de özellikle azgeliºmiº ülkelere Dünya Bankasindan daha esnek koşullarla borç vermek üzere kurulmuştur. IDAnın üyeleri Dünya Bankasına da üye olmak zorundadırlar, bankanın memurları örgüatün de memurlarıdır.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI TARIMSAL KALKINMA FONU

(Dictionary of Economics) :
Yoksul ülkelerin gıda üretimlerini artırmak amacıyla kurulmuş Birleşmiş Milletler uzmanlık kuruluşu. Haziran 1976da kuruldu. Merkezi Romadadır. Fon gıda üretiminin teknik olanaklar kadar, siyasal ve toplumsal koşullar tarafından da belirlendiği gerçeğini dünya kamuoyuna kabul ettirmeye çalışır. Bu noktadan yola çıkarak yalnızca ekonomisi tarıma dayanan azgelişmiş ülkelere ve bu ülkelerde yaşayan en yoksul topluluklara yardım sağlar. Fonun öncelikli hedefleri sırasıyla gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimini artırmak, yoksul ya da toprakszı çiftçilere istihdam olanğı sağlamak ve kötü beslenmeyi azaltmaktır.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI KALKINMA AJANSI

(Dictionary of Economics) :
ABD'nın ülke dışında yaptığı yatırımların dağıtımını sağlayan kuruluştur.
Dictionary of Economics

ASYA KALKINMA BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Merkezi filipinler'in başkenti manila'da bulunan ve bölge ülkeleri arasında iktisadi işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bir kalkınma bankasıdır. Bankaya otuzbir pasifik ve asya ülkesi, ondört tanede asya dışından ülke üyedir. Bankanın kaynakları genellikle bölgedeki yoksul ülkelere yardım etmek amacıyla kredi vermede kullanılmaktadır.