KAR


Results for "KAR"

Meteorological Glossary

KARTEZYEN KORDİNATLAR

(Meteorological Glossary) :
(CARTESIAN COORDINATES) [i]X, Y ve Z eksenlerinin karşılıklı olarak birbirlerine dik açı oluşturdukları düzlemsel koordinat sistemi.
Meteorological Glossary

KIRMIZI KAR

(Meteorological Glossary) :
(RED SNOW) [i]Havada bulunan küçük organizmalar veya toz parçacıkları nedeniyle yağan karın renginin kırmızı olması durumu. Kutuplarda hemen hemen hiç görülmeyen bu olay A.B.D.' de herkes tarafından bilinen alışılmış bir durumdur. Özellikle Alplerde veya diğer dağlık bölgelerde sık sık rapor edilen bir yağış şeklidir.
Meteorological Glossary

KONVEKTİF KARARSIZLIK

(Meteorological Glossary) :
(CONVECTIVE INSTABILITY) [i]Potansiyel kararsızlık olarak da bilinen bu tür kararsızlıkta, hava parselinin doymamış tabakası belli bir nem miktarına sahiptir ve eğer bu hava parseli yükseltilirse o zaman önce bu tabakanın alt tabakası doymuş hale gelir ve soğur, daha sonra yavaş yavaş tüm parselin lapse-rate'i eşit hale gelene kadar adyabatik olarak veya yükselme ile hava parselinin tamamı doymuş hale gelir.
Meteorological Glossary

KOŞULLU/ŞARTLI KARARSIZLIK

(Meteorological Glossary) :
(CONDITIONAL INSTABILITY) [i]Kararlı doymamış havanın, karasızlık sonucunda veya havanın doymuş hale getirilmesiyle karasız yapıya dönüştürülmesi. Eğer hava doymuş haldeyse karasız, doymamış haldeyse de kararlı olarak isimlendirilir.
Meteorological Glossary

KUTUP-KARASAL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(POLAR CONTINENTAL AIR MASS) [i]Bergeron sınıflamasında Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın kuzey kesimlerinde oluşan cP ile simgelenen hava kütlesi. Bu hava kütlesinin temel özellikleri: Düşük yer sıcaklığı, alt seviyelerde kararlılık, sık sık görülen sıcaklık enverziyonu, kilogramda bir gramdan daha az nem miktarı yani çok kuru hava ve 3 km. den daha az dikey genişlik. Kutup Karasal Hava kütlesi üzerinde hareket ettiği yüzeyden daha soğuk olursa (cPk), hareketi sırasında alttan ısınarak nem kazanır ve kararsızlaşma eğilimi gösterir. Bu durumda bu hava kütlesi konvektif bulutlar, türbülans, iyi bir görüş, yağmur veya kar sağanakları ve hamleli rüzgarlarla tanımlanır. Kutup Karasal Hava kütlesi üzerinde hareket ettiği yüzeyden daha sıcak olursa (cPw), o zaman hava kütlesi, stratiform tipi bulutlarla, kötü görüş mesafesiyle, çisenti ve sıcaklık enverziyonu ile tanımlanır. Bu durumda hava alttan soğumaya başlar ve kararlı yapıya bürünür.