KAR


Results for "KAR"

Meteorological Glossary

TANECİKLİ KAR

(Meteorological Glossary) :
(GRANULAR SNOW) [i]Herhangi bir boyutunda çapı 1 mm.yi geçmeyen, az çok düz, dikdörtgen şekilli, yumuşak doluya benzer, mat, beyaz kar taneciklerine benzer yağış. Bu tür yağışlar yere düştüğünde yere yapışmaz, rüzgarla kolayca savrularak yer değiştirebilir.
Meteorological Glossary

TROPİKAL KARASAL HAVA

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL CONTINENTAL AIR(cT)) [i]Aşırı kuruluk, sıcaklık ve konvektif kararsızlıkla karakterize edilen, aşağı enlemlerde karalar üzerinden doğan hava kütlesi. CT hava kütlesi genellikle kaynak bölgesinde daha etkilidir. Daha soğuk yerlere doğru hareket ettiğinde alt tabakalarında kararlılığı artar ama yoğunlaşan nem nedeniyle kuvvetli konvektif aktivitelere neden olur.
Meteorological Glossary

TROPİKAL KARMAŞA

(Meteorological Glossary) :
(TROPICAL DISTURBANCE) [i]Tropikler ve nadiren alt-tropikler üzerinde oluşan organize olmuş konveksiyon alanı. Bu konvektif aktivitelerin ömrü 24 saatten fazladır. Bulutluluk veya sağanak yağış görülebilir ama cephesel faaliyet yoktur. Tropikal karmaşa, tropik depresyon ve tropik siklonların ilk aşamasıdır. Özetle; tropiklerde gelişen hava olaylarını zayıftan kuvvetliye doğru sıralarsak ilk basamakta tropikal karmaşa, ikinci derecede depresyon, üçüncü derecede siklon ve dördüncü derecede de fırtına gelir.
Meteorological Glossary

YER HAVA KARTI

(Meteorological Glossary) :
(SURFACE WEATHER CHART) [i]Yer rasatlarının analiz edildiği sinoptik harita. Yer kartı, deniz seviyesine indirgenmiş basınçların dağılımını, dolayısıyla yüksek basınç, alçak basınç, sırt ve trofların durumlarını ve hava kütleleri ile onlara bağlı cephelerin yerlerini belirtir. Aynı zamanda analiz edilen sinoptik rasatlardaki sembollerden o andaki havanın durumunu da görmek mümkündür. Sinoptik kartta verilen bilgilerden sadece basınç değeri deniz seviyesine indirgenmiştir, diğer değerler aktüel yani o istasyona özgü değerlerdir.
Meteorological Glossary

YUKARI ATMOSFER HARİTALARI

(Meteorological Glossary) :
(UPPER AIR CHARTS) [i]Uçurtma, pilot balon, radyosonde gibi aletlerden elde edilen hava gözlemlerinin üzerine işaretlendiği, 850, 700, 500, 300, 200 ve 100 Mb. gibi belli standart seviyelerin bilgilerini gösteren haritalar. Yüksek seviye kartlarında kullanılan standart seviyeler her ulusal meteoroloji servisi tarafından ayrı ayrı belirlenebilir. Yüksek seviye haritaları yer haritaları ile birlikte kullanılarak atmosferik koşulların daha iyi analiz edilmesini ve anlaşılmasını sağlar. Genellikle bir yüksek seviye haritasında işlenen bir istasyonun değerleri; o seviyenin deniz seviyesinden olan yüksekliğini, rüzgar yön ve hızını, sıcaklığını, eğer nem varsa işba sıcaklığını kapsar.