M


Results for "M"

Meteorological Glossary

ALTİMETRE

(Meteorological Glossary) :
(ALTIMETER) [i]Basınç yerine yüksekliği göstermek üzere düzenlenmiş aneroit barometre. Üzeri eşit aralıklarla bölünmüş bu barometrede "sıfır" uçuşun başladığı yüksekliğe ayarlanmıştır. Yazıcı tipine ise "altigraph" adı verilir. Meteorolojistler tarafından altimetre, deniz seviyesi basıncına göre yüksekti ölçmede kullanılmaktadır.
Meteorological Glossary

ALTİMETRE AYARI

(Meteorological Glossary) :
(ALTIMETER SETTING) [i]Meydanlarda, meteorolojistler tarafından uçağa verilen bilgiler doğrultusunda altimetrenin ayarlanması. Bu ayarlama uçuş sırasında pilot tarafından en yakın istasyondan alınan bilgilere göre sürekli olarak yenilenir.
Meteorological Glossary

ALTİMETRE DÜZELTMELERİ

(Meteorological Glossary) :
(ALTIMETER CORRECTIONS) [i]Altimetrede yapılan ve yatay basınç gradyan hatası ile hava sıcaklığı hatalarından kaynaklanan düzeltmeler.
Meteorological Glossary

ALTOKÜMÜLÜS

(Meteorological Glossary) :
(ALTOCUMULUS) (Ac) [i]Uluslararası bulut sınıflandırmasında, B ailesi içinde bir orta bulut türü. Beyaz yada gri renkte, tabaka veya parça şeklinde olabilen gölgeli bulutlardır. Kenarları ince ve geçirgendir. Birkaç farklı seviyede birden gözlenebilir. Altostratus bulutu gün içinde değişerek altocumulus şekline dönüşebilir ve bu gün boyunca devam edebilir. Çoğunlukla genel görünüşü lif lif ve dağınık olmalarıdır. Orta enlemlerde bulut tabanı 8 000-18 000 feet arasındadır. Yün demeti şeklindeki görüntülerinden dolayı bazen cirrocumulus bulutlarıyla karıştırılır ama onlardan farkı kütlelerinin büyük olması ve gölgesinin olmasıdır. Bu bulut tipinin altocumulus castellanus veya altocumulus lenticularis, cumulogenitus, floccus, opacus, translucidus, undulatus ve Virga gibi alt tipleri vardır.
Meteorological Glossary

ALTOKÜMÜLÜS KASTELLANUS

(Meteorological Glossary) :
(ALTOCUMULUS CASTELLANUS) [i]Altocumulus bulutlarının dikey gelişme gösteren tipi. Üst tarafları genelde buz kristallerinden oluşur ve az da olsa tepe yapabilir. Oluşması durumunda kararsızlık, oraj ve türbülans gözlenir.