M


Results for "M"

Dictionary of Economics

ATOMİSİTE

(Dictionary of Economics) :
Piyasada tam rekabetin varolabilmesi için gerekli olan koşullardan biridir. Atomisite, alıcı ve satıcıların fiyatları tek başlarına etkilemeyecek kadar çok sayıda olmalarıdır. Atomisitenin gerçekleştiği piyasada alıcı ve satıcıların her birinin talep ettiği ve arz ettiği miktarlar toplam arz ve talebin çok küçük bir bölümünü oluştururlar. (Ayrıca bk. Tam Rekabet)
Dictionary of Economics

AVRUPA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ

(Dictionary of Economics) :
OEEC adıyla bilinen ve 3 Nisan 1948de 16 ülke tarafından Pariste imzalanan bir anlaºmayla kurulan örgüt. Örgütün amacı, Avrupa Kalkınma Programı (Marshall Planı) çerçevesinde Avrupa ülkeleri ekonomilerini yeniden toparlama çabalarını koordinasyon içinde yürütmekti. Türkiyenin de kurucuları içinde bulunduğu OEECnin çeºitli işlevleri arasında, üye ülkeler arasındaki ticaret sınırlamalarını kaldırmaya yardımcı olmak, kıt kaynakları paylaştırmak ve ortak ekonomik çıkarlarla ilgili konularda düzenli bir danışmanlık hizmeti kurmak da vardı. 1961de OEECnin yerini, ABD ve Kanada gibi Avrupa dışındaki ülkeleri de kapsayan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) aldı. (Ayrıca bk. Marshall Planı, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü)
Dictionary of Economics

AVRUPA EKONOMİK TOPLULUĞU

(Dictionary of Economics) :
25 Mart 1957de imzalanan Roma antlaºmasi ile kurulmuştur. Avrupa Ekonomik Topluluğunun kurucusu durumunda olan ülkeler Federal Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda ve Luxsemburgdur. Kısaca bu ülkeler, Altılar olarak adlandırılmaktadır. 1 Ocak 1978de İngiltere, İrlanda ve Danimarkanın katılmasıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) üye olan ülkelerin sayısı dokuza yükselmiştir. 1 Ocak 1981de Yunanistan ve 1 Ocak 1986da İspanya ve Portekizin AETye tam üyeliğin gerçekleşmesi sonucu tam üye ülke sayısı oniki olmuştur.Roma antlaşmasına göre AET nin, temel amaçları aşağıdaki gibi sıralanabilir:1) Üye ülkeler arasında mal, hizmet, sermaye ve işgücünün serbestçe dolaşımını sağlamak.2) Para, maliye ve kambiyo alanlarında ortak bir politika belirlemek.3) Dış ticaret, tarım ve ulaştırma alanlarında ortak politikalar benimsemek.4) Ekonomide rekabetçi işleyişin bozulmasını önlemek.5) Üye ülkelerin ekonomi politikalarının koordinasyonunu sağlamak.6) Topluluk dışı ülkelere karşı ortak bir gümrük tarifesi uygulamak.Kısaca AETnin asıl amacı Batı Avrupada bir iktisadi birlik kurmak ve daha sonra siyasal birleşmeyi sağlamaktır.AET ülkeleri kendi aralarındaki ticarette tarife ve kotaları kaldırarak Topluluk dışındaki ülkelere karşı ortak gümrük tarifesi uygulamaktadırlar. AETde iºgücünün serbest dolaşımı gerçekleştirilmiştir. AET ülkeleri ortak bir dış ticaret politikası ve ortak tarım politikasını uygulamaya koymuşlardır.Türkiye ile AET arasında 1963 tarihinde Ankara antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Türkiye ile AET arasında ortak üyelik statüsü kurulmuştur. Türkiye 1987 yılında AETye tam üyelik için baºvuruda bulunmuºtur. (Ayrica bk. Gümrük Birliği, Avrupa Birliği, Klasik Dış Ticaret Teorisi, Avrupa Kömür ve Çelik Birliği, Benelüx)
Dictionary of Economics

AVRUPA KÖMÜR VE ÇELİK TOPLULUĞU

(Dictionary of Economics) :
18 Nisan 1951de Paristte imzalanmıştır. Birlik, Almanya, Fransa, İtalya, Fransa, İtalya, Belçika, Holanda ve Luxsemburg arasında kurulmuştur. Avrupa Kömürü ve Çelik Birliğinin kurulması hakkında öneri 9 Mayıs 1950de Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından yapılmıştır.Avrupa Kömür ve Çelik Birliği uluslarüstü bir kuruluştur. Amacı kömür ve çelik işkollarında altı ülkeyi kapsayan tek bir pazar oluşturmak, diğer bir deyişle, gümrük birliği kurmaktır. Üye ülkeler arasındaki kömür, demir ve çelik ticaretinde gümrük vergileri ve miktar kısıtlamalarını kaldırmışlardır. 1958de birlik dışı ülkelere karşı ortak gümrük tarifesi uygulanmaya başlanmıştır.Birlik, kömür ve çelik ticaretinin serbestleştirilmesinin yanısıra kömür ve çelik sektöründe yatırımların hızlandırılmasını, işsizliğin azaltılmasını ve işçilerin konut sorununun çözülmesini amaçlamaktadır. (Ayrıca bk. Avrupa Birliği, Avrupa Ortak Pazarı, Gümrük Birliği, Euratom)
Dictionary of Economics

AVRUPA ÖDEMELER BİRLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
1950 yılında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye olan ülkeler tarafından kurulmuştur. Amacı çok yanlı bir denkleştirme sistemi aracılığı ile birlik için ticaretin gelişmesine katkıda bulunmak ve konvertibiliteye geçişi kolaylaştırmak olmuştur. Üyelerin büyük bir bölümü paralarını konvertibil duruma getirmeleri nedeni ile Avrupa Ödemeler Birliği yerini 1958 yılında Avrupa Para Antlaşmasına bırakmıştır. (Ayrıca bk. Avrupa Para Antlaşması Liberasyon)