M


Results for "M"

Meteorological Glossary

METEOGRAM

(Meteorological Glossary) :
(METOGRAM) [i]Avrupa Orta Vadeli Tahminler Merkezi'nden (ECMWF) alınan 10 günlük hava tahmini içeren diyağramlar için kullanılan terim. Histogram ve grafiklerle 10 günlük bir süre için bulutluluk miktarı, 850 Mb. nispi nem oranı, 6 saatlik sürelerde mm. olarak yağış miktarı, ortalama deniz seviyesine indirgenmiş basınç, knot cinsinden 10 m. rüzgarı ve yönü, ile 2 m. sıcaklığı ve 850 Mb. sıcaklığı verilmektedir. Meteogramın meteorolojide doğrudan kullanılma yani son kullanıcı tarafından doğrudan kullanılması doğru değildir çünkü ülkemizin orografisi ECMWF sistemlerinde tam olarak tanımlanamadığından mutlaka uzman bir meteorolojist tarafından değerlendirilip, yorumlanıp rapor haline getirildikten sonra kullanıcıya verilmesi gerekmektedir. Her şeye karşın 90'lı yılların en gözde ürünlerinde birisidir.
Meteorological Glossary

METEOR

(Meteorological Glossary) :
(METEOR) [i]Genel anlamıyla, sıvı katı, görsel veya elektriksel olmak üzere atmosfer içerisinde yaşanan her türlü olaya verilen isim. Hidrometeor, Litometeor, Fotometeor ve Elektrometeor olmak üzere dört gruba ayrılır. Bunlardan atmosferde en fazla görüleni tartışmasız hidrometeordur. Uzaydan atmosfere giren bir meteoridin atmosfere girmesiyle sürtünmeden dolayı ateş şeklinde iz bırakması da meteor olarak isimlendirilir. Yine kayan yıldızları bu gruba dahil etmek mümkündür. Meteoritlerin bir kısmı yeryüzüne kadar inebilir.
Meteorological Glossary

METEORİT

(Meteorological Glossary) :
(METEORITE) [i]Atmosfer içerisine girdiğinde sürtünmeden dolayı yanarak iz bırakan ve yeryüzüne ulaşabilecek kadar büyüklüğe sahip olan meteor.
Meteorological Glossary

METEOROGRAF

(Meteorological Glossary) :
(METEOROGRAPH) [i]Basınç, sıcaklık, nem, yağış gibi birden fazla meteorolojik değişkeni ölçerek tek bir diyagram üzerine otomatik olarak kayıt eden alet. Üst seviye gözlemlerinde kullanılan, balonlar ucuna takılan otomatik kaydedici aletlere verilen isim. Günümüz anlamında meteorograf terimi, radyosonde balonlarının ucuna takılan, elektrik/radyo sinyalleriyle yer istasyonuna üst seviye bilgilerini aktaran aletler için kullanılmaktadır. Bazı yerlerde meteograf olarak ta isimlendirilmektedir.
Meteorological Glossary

METEOROGRAM

(Meteorological Glossary) :
(METEOROGRAM) [i]Bir meteorograf tarafından kayıtlanan iki veya daha fazla meteorolojik eleman verilen isim. Bir veya bir grup istasyonun birkaç meteorolojik elemanının zaman serisinin diyagramlarla gösterimi. Cephesel geçişlerin belirlenebilmesi için saatlik hava raporlarından hazırlanan meteorolojik veri haritaları buna en açık örnektir.