PARA


Risultati per "PARA"

Dizionario di Economia

PARANIN MİKTAR TEORİSİ

(Dizionario di Economia) :
Para miktarınadki değişimlerle, fiyatlar genel düzeyi ve dolayısıyla paranın değeri arasında ilişki kuran teori. Klasik iktisatçılar tarafından geliştirilen miktar teorisi, tam istihdamda bulunan bir ekonomide para arzında meydana gelen değişimlerin, fiyatlar genel düzeyini de para arzındaki artış yönünde ve oranında değiştireceğini öne sürer. Amerikalı iktisatçı Irwing Fisher tarafından geliştirilen teorinin özünü Mübadele Denklemi adı verilen şu denklem oluşturur: MV=PT. (Ayrıca bk. Mübadele Denklemi).
Dizionario di Economia

PARA PAZARI FONLARI

(Dizionario di Economia) :
Çeşitli para piyasası araçlarından oluşan bir portföye küçük birikim sahiplernin belirli bir pay ile katılımını sağlayan araç.
Dizionario di Economia

PARA PİYASASI

(Dizionario di Economia) :
Parayla ilgili kısa vadeli arz ve talep ihtiyacının karşılandığı piyasa. Bu piyasa arz ve talep eden kişilerden bağımsızdır. Bu piyasada vadesi 1 yıldan az menkul kıymetler el değiştirir. Para piyasası araçları şunlardır; Hazine bonosu, devlet tahvili, mevduat sertifikası, finansman bonosu, banka kabulü, repo (geri satın alma sözleşmesi) para pazarı fonları.
Dizionario di Economia

PARA POLİTİKASI

(Dizionario di Economia) :
Hükümetlerin belirli ekonomik amaçları gerçekleştirmek için ekonominin likiditesini değiştirmek üzere, kredi, para arzı ve faiz oranları ile ilgili olarak yaptıı düzenlemeler. Para politikasının düzenlenmesinde merkez bankaları önemli rol oynar. Bu politikanın uygulanmasında kullanılan başlıca para araçları şunlardır: Açık piyasa işlemleri, faiz ve reeskont oranları, selektif kredi uygulamaları, karşılık oranları.
Dizionario di Economia

PARASALCILIK

(Dizionario di Economia) :
Paranın miktar teorisi diye bilinen klasik miktar teorisini yeniden yorumlayarak geliştiren, 1960lı yıllarda ve özellikle M.Friedmanın öncülüğünde yaygınlık kazanan akım. 1940lı ve 1950li yıllarda en parlak dönemini yaşayan Keynezyen teorisinin 1960lı yıllarda gelişmiş sanayi ülkelerinde ortaya çıkan ekonomik sorunları açıklamakta ve gidermekte çaresiz kalması, monetarizmin gelişmesini güçlendirmiştir. Keynezyen teorisinin, monetarizmin gelişmesini güçlendirmiştir. Keynezyen teorisinin, ekonomik dengenin ve milli gelirin toplam harcama miktarına, fiyatlar genel düzeyinin ise gelir düzeyine bağlı olarak belirlendiği öne süren ve para politikasının kullanımına çok az yer veren yaklaşımına karşılık, monetaristler, ekonomik yaşamı etkileyen temel değişkenin parasal değişimler olduğunu ileri sürmüşlerdir. Modern Miktar Teorisi veya Friedmancılık olarak da adlandırılan monetarizmin belirgin özellikleri ve varsayımları aşağıda sıralanmaktadır:- Ekonomik yaşamı etkileyen temel faktör parasal değişmelerdir. Buna göre ekonomide üretim, istihdam, fiyatlar genel düzeyini belirleyen temel unsur para arzında meydana gelen değişimlerdir.- Para arzında meydana gelen değişimlerin ekonomiye yansıması genellikle mikro karakterdedir. Bunlar, aktif portföyünde yer alan aktiflerin fiyat ve getiri oranlarındaki değişimler nedeniyle yeniden düzenlenmesi yoluyla ortaya çıkar.- Enflasyon, para miktarındaki artışın üretimdeki artıştan daha fazla olması nedeniyle meydana gelen parasal bir olaydır.- Ekonominin istikrarını bozan etkenleri çoğu hükümetlerin izlediği maliye polititasından ve para otoritelerinin firmalar ve kişiler arasındaki farklılık oluşturucu uygulamalarından kaynaklanır. Ekonomi esas itibarıyla istikrarlıdır ve kendi haline bırakıldığında işsizlik, enflasyon gibi istikrarsızlıklar ortaya çıkmaz. Bu tür ekonomik hastalıkların nedeni ekonomiye dışarıdan, para ve maliye politikası şeklinde yapılan müdaheledir.