PARA


Results for "PARA"

Dictionary of Economics

KARA PARA

(Dictionary of Economics) :
Yasal olmayan yollardan elde edilen ve vergi dışı bırakılmış haksız kazanç.
Dictionary of Economics

KAYDİ PARA

(Dictionary of Economics) :
Üzerine çek çekilebilen, çek aracılığı ile tedavül eden vadesiz mevduat. Bankaların çıkattığı kaydi para, banka parası olarak da adlandırılır. Burada ödeme aracı olarak göev yapan çek değil, mevduatın kendisidir. Ödemelerde fiziki para değil, bankadaki mevduatı temsilen çek kullanılır. Böylece ödemelerde bir mevduat hesabından diğerine kayıt işlemi yapmak suretiyle mevduat para olarak görev yapmış olur.
Dictionary of Economics

LEONTİEF PARADOKSU

(Dictionary of Economics) :
Heckscher Ohlin teoreminin W.Leontief tarafından yapılan ilk testine ve bu testin sonuçlarına verilen isim. Hecksher Ohlin teorimine göre, ülkeler bol olan üretim faktörnüü yoğun olarak kullanan dallarda uzmanlaşırken, bu uzmanlaşma ülkelerin ihraç ürünlerinden belirir. Leontiefin 1947 yılına ilişkin ABD dış ticaret verilerine dayanarak yaptığı araştırma, bu teoremin öngördüğünün aksine sonuçlar vermiştir. Leontiefin bulgularına göre ABD emek yoğun mallar ihraç edip, sermaye yoğun mallar ithal etmektedir. Leontiefin testi birçok yönden eleºtirilmiº ve bu pradoksa çeşitli açıklamalar getirmiştir. Bu açıklamaların başlıcaları şunlardır:ABDdeki emek yoğun ihraç mallarını pek çoğu vasıflı emeğe dayandığı için bunlar emek yoğun kabul edilmelidir. ABDde sermaye yoğun malların daha ucuza üretilmesi, iç talebi bu mallara yöneltmiş, bu malların fiyatının artması nedeniyle bu malların ithaline başlanmıştır. ABDnin ithalatı daha çok doğal kaynak ürünlerine dayanmaktadır. Testin sadece emek ve sermaye faktörlerini gözönüne alması, bu ürünlerin sermaye yoğun gibi görünmesine neden olmuştur.
Dictionary of Economics

MADENİ PARA

(Dictionary of Economics) :
Madenden yapılmış olan parayı ifade etmek üzere kullanılan kavram. Önceleri altın, gümüş gibi değerli madenlerden yapılan madeni paraların gerçek değerleri ile nominal (üzerlerinde yazılı olan) değerleri aynı iken, günümüzde madeni paralar nikel, alimünyum gibi gerçek değerleri daha düşük madenlerden yapılmakta ve daha çok nominal değer taşımaktadır.
Dictionary of Economics

MAL PARA

(Dictionary of Economics) :
Yapıldığı maddenin değeri ile para bakımından değeri aynı olan bir ödeme arcı. Bu paraların reel değerleri nominal (üzerinde yazılı olan) değerlerine eşittir. Mal para kavramı daha çok altın ve gümüş paralar için geçerlidir.