BANKA


Results for "BANKA"

Dictionary of Economics

BANKA İHTİYATLARI

(Dictionary of Economics) :
Gelecekte olabilecek zararları temin etmek amacıyla her yıl bankanın kârından ayrılan bir tür güvenlik fonudur. Yasa gereği anonim şirket olarak kurulan bankalar, her yıl safi kârının %5'ini ihtiyat olarak ayırmak zorundadır. Bu işlem, fon bankanın ödenmiş sermayesinin %20'sine ulaşıncaya kadar devam eder. Ayrıca, safi kârın %5'ide muhtemel zararlara karşı ayrılır. Bu işlem ise, ayrılan kısım ödenmiş sermayenin %100'üne ulaşana kadar devam eder. İhtiyatların tümünün devlet tahvillerine yatırılması zorunludur. Banka bu tahviller üzerinde istediği tasarrufu yapmakta serbesttir.
Dictionary of Economics

BANKA İŞLEMLERİ

(Dictionary of Economics) :
Bankaların sermaye sağlama, sermaye yatırımı ve hizmet sunma gibi işlemlerinin tümüne verilen addır. Tahvil çıkarma, mevduat kabulü, reeskont işlemleri, iskonto, kredi sağlama, senet tahsili, müşteri adına dış ticari işlemler yapma, nakil, emanet alma banka işlemlerinin başlıcalarıdır.
Dictionary of Economics

BANKA İŞLEMLERİ

(Dictionary of Economics) :
Null
Dictionary of Economics

BANKA İŞTİRAKLERİ

(Dictionary of Economics) :
Bankalar zaman zaman yeni kurulan şirketlerde ya da mevcut şirketlerde ortak sıfatıyla yer alırlar. Bunlar bankaların iştiraklerini oluşturur. Burada bankaları herhangi bir hisse senedi sahibinden ayırmak gerekir. Bankalar iştiraklerine büyük paylarla girerler ve dolayısıyla yönetiminde de hak sahibi olurlar. Banka iştiraklerinin, Türkiye gibi devletin ekonomideki ağırlığının yüksek olduğu ülkelerde devletin telkinlerine oldukça açık olduğu görülmektedir. Ülkemizde birçok önemli sanayi kuruluşunda başlangıç sermayesinin önemli bir kısmını karşılayarak ortağı olan bankalar vardır. O nedenle banka iştirakleri birçok büyük sanayi tesisinin kurulmasında önemli rol oynamıştır.
Dictionary of Economics

BANKA KARTI

(Dictionary of Economics) :
Ödeme kolaylığı sağlayan kart. Banka kartlarının kabul edildiği yerlerde kişi para yerine banka kartını kullanarak hesap görür. Banka kartlarının kullanımı son yıllarda dünyada ve Türkiyede oldukça yaygınlaşmıştır. O nedenle iktisadi etkileri görülmektedir. Bu etki banka kartı kullanımının para arzını artırıcı etki yapmasından ileri gelmektedir. Birçok ödemede banka kartının kullanılması mevcut para miktarının aha fazla işlemi finanse etmesini sağlar. Bu da ekonomide para miktarı çoğalmış gibi etki yapar. ABDde mali enstrümanların çeşitlenmesi ve yaygınlaşmasının enflasyonist etkisinin ölçülmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır.