M


Results for "M"

Dictionary of Economics

MALİ KRİZ

(Dictionary of Economics) :
Dar anlamda, firmanın kredi alabilme ve kullanabilme olanaklarını önemli ölçüde yitirerek ödem güçlüğü içine düşmesi. Geniş anlamda ise, menkul değerler piyasasında geleceğe ilişkin kötümser beklentiler nedeniyle kişilerin ve kurumların ellerinde bulunan menkul değerleri satmak üzere piyasaya hücum etmeleri, menkul değer fiyatlarının büyük ölçüde düşmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan iflaslar nedeniyle sınai mülkiyette önemli değişmeler olması, bütün bu gelişmeler sonucunda piyasaya olan güvenin ortadan kalkması ile mali piyasanın çökmesini ifade eder. 1929 Krizi buna örnek gösterilebilir.
Dictionary of Economics

MALİ KURUMLAR

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkenin mali sistemi içinde yer alan kurumlar. Türkiyede var olan mali kurumlar 4 gruba ayrılabilir; a) Para Oluşturan Mali Kurumlar, (TC. Merkez Bankası, Özel Yasalarla Kurulmuş Bankalar, Ticaret Bankaları), b) Para Oluşturmayan Mali Kurumlar (Yatırım ve Kalkınma Bankaları, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, Posta Çekleri Sistemi), c) Yarı Mali Kurumlar (SSK, Emekli Sandığı gibi Sosyal Güvenlik Örgütleri), d) Mali Hizmet Kurumları (Menkul Kıymetler Borsası, Bankerler).
Dictionary of Economics

MALİ SEKTÖR

(Dictionary of Economics) :
Ekonomide iktisadi faaliyetlerin finansmanında rol oynayan tüm kurumların içinde yer aldığı sektör.(Ayrıca bk. Mali Kurumlar).
Dictionary of Economics

MALİ TEKEL

(Dictionary of Economics) :
Devlete gelir sağlamak amacıyla bazı mal ve hizmetlerin üretiminden tüketimine kadar geçen aşamaların birinin, birkaçının ya datümünün devlet tekeline alınması. Uygulamada en çok başvurulan yöntem, üretimin devlet tekeline alınmasıdır. Mali tekeller devlete iki tür gelir sağlar; Birincisi dolaylı bir vergi türü olan tüketim vergisinin, tekelleştirilen mal veya hizmetin fiyatıyla kaynaşması sonucu elde edilen gelirdir. İkincisi ise, tekel rantıdır. Talep esnekliği düşük olan malların fiyatının yüksek düzeyde belirlenmesi sonucunda elde edilen tekel karı devlet için diğer bir gelir kaynağını oluşturur. Bu iki gelir birbirinden ayrı olabileceği gibi, bazı mallarda birbirine karışmış halde bulunabilir.
Dictionary of Economics

MALİ YARDIM

(Dictionary of Economics) :
Devletin karşılıksız olarak yaptığı harcamaların (transfer harcamalarının) özel bir grubunu oluşturur. Bu tür harcamaların ana niteliği özel firmalara ödenmeleridir. Başka bir deyişle, mali yardımlar devletin belirli iktisadi amaçlara ulaşmak için özel firmalara yaptığı karşılıksız fon aktarmalarıdır. Bu aktaralara bu nitelikleri nedeniyle negatif vergiler de denir. Mali yardımların iktisadi kararlar üzerindeki etkisi, vergilerin etkisinin hemen hemen tam tersidir. Bu yardımlar doğrudan ödeme şeklinde olabileceği gibi, devletin piyasa fiyatından daha yüksek fiyatla mal alması, vergi indirmesi, vergi iadeleri vb. şeklinde de olabilir.