M


Results for "M"

Dictionary of Economics

MANCHESTER OKULU

(Dictionary of Economics) :
Serbest müdahale düşüncesi ve liberal iktisat ilkelerini savunan kişilerin 19. yüzyılda İngilterede oluºturduklari akımın adı. Özellikle 1820-1860 yılları arasındaki dönmde İngilterede hububat yasasına karşı yürütülen propaganda faaliyetleri süresince etkil olmuştur. Hububattan alınan günrük vergilerinin kaldırılmasını, sanayinin kayıtlara bğlı tutulmasını ve fabrikalardaki çalışma koşullarına kanuni müdahale yapılmasını savunan okulun önde gelen kişileri Richard Cobden ve John Brightdır.
Dictionary of Economics

MANN, Tom

(Dictionary of Economics) :
(1856-1941) İngiliz işçi lideri ve sendikacısı. John Burns ve Benjamin Tillett ile birlikte 1889 yılında düzenledikleri limanlar grevinde sağladığı başarı, İngiltere ve dünyada sendikacılığın gelişimini etkilemiştir.
Dictionary of Economics

MANSHOLT PLANI

(Dictionary of Economics) :
1969 yılında AET Komisyonu İkinci Başkanı Dr. Sicco Mansholt tarafıdan önerilmiş tarım reformu planı. AETnin ortak tarım politikasının, hükümetlerce tarım üreticilerine sağlanan fiyat desteklemeleri ve dışa karşı uygulanan korumacı önlemler nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu dönemde ortaya atılan bu plan, şu düzenlemeleri öngörüyordu; Verimsiz tarım işletmeleri tasfiye edilmeli, tarımsal işletmeler optimum büyüklüğe çıkrılmalı, makineleşme özendirilmeli, tarımda serbest kalan kiş gücü sanayie aktarılmalı, AET çiftçilerine verimliliği yükseltmek amacıyla prim ödenmeli. Plan, çiftçilerin tepkisi karşısında çok sınırlı bir uygulama alanı bulabilmiştir.
Dictionary of Economics

MAQUILDORLAR

(Dictionary of Economics) :
İhracat işlem bölgelerinin değişik bir türü olup, ABD-Meksika sınırında kurulmuştur. Burada Meksika firmaları ABDde üretilmiº parçalari gümrüksüz ithal etmekte, sonraları bunların montajını yaparak genellikle ABD pazarına ihraç etmektedir. ABD, malın tümüne değil, sadece Meksikada eklenen değere gümrük vergisi konmuş olur. Makineler önceleri sadece sınır bölgelerinde kurulurken, 1970-72den sonra ülkenin herhangi bir yerinde kurulmasına da izin verilmiştir.(Ayrıca, bk. Serbest Bölgeler)
Dictionary of Economics

MARJİNAL ALTI FİRMA

(Dictionary of Economics) :
Bir faaliyet kolunda aynı malı üreten firmalar içinden normal kar altında çalışan, bir başka deyişle sadece sabit maliyetlerini karşılayabilen firma.