PARA


Results for "PARA"

Dictionary of Economics

PARA BİRİMİ

(Dictionary of Economics) :
Bir ülke parasının standart birimidir. Türk para birimi "Lira", Japonya para birimi "Yen" gibi.
Dictionary of Economics

PARA DEĞERİ

(Dictionary of Economics) :
Bir para biriminin satın alabildiği mal ve hizmet miktarı. Paranın mal ve hizmet satın alma gücü, paranın değerine ölçü olmaktadır. Değer kavramı genellikle bir malın diğer bir mala mübadele oranını belirtir vebunun için de para birimi kullanılır. Paranın değerini ölçmek için çeşitli mal ve hizmetlerden ne kadar satın aldığını bulmak gerekir. Bunun hesabı ise, mutlak bir rakamla değil, nispi olarak yapılır. Yani belirlenen bir esasına göre para değerindeki değişimler gösterilir. Paraya karşı beslenen güven, paranın satın alma gücündeki istikrara bağlıdır. Satın alma gücü devamlı düşen paraya halkın güveni de azalacaktır. Paranın değerini hesaplamak için fiyatlar genel seviyesindeki değişimler dikkate alınır. Fiyatlar genel düzeyindeki değişimler ise, farklı mal gruplarını içeren çeşitli fiyat endeksleriyle izlenir. (Ayrıca bk. Fiyat Endeksleri).
Dictionary of Economics

PARA EKONOMİSİ

(Dictionary of Economics) :
Değişim aracı olarak paranın kullanıldığı ekonomi. Tarihsel gelişimi içinde para önceleri bazı mallarla temsil edilmiştir. Bu mallar örneğin Tibet ve Çinin bazı bölgelerinde boncuk, küçük çay paketleri, Hindistanda ºekerkamiºi, Etiyopyadaki çakıllar olmuştur. Ancak zaman içinde değişimi iyi sağlayamadıkları için, taşıma zorlukları, dayanıklılığının bölünebilirliğinin olmaması, değerini koruyamamaları gibi nedenlerle, bu mal paralar terk edilmiº, yerine madeni paralar kullanılmaya başlanmıştır. Bir süre sonra bazı madenlerin değerli olmayışı, çok bulunması gibi nedenlerle sadece altın, gümüş, gibi değerli madenler para olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla gümüş üretiminin artması, bu madenin de az bulunma özelliğini yitirmesine neden olmuş, onun para olarak kullanılmasından vazgeçilmiştir. Altın ise uzun süre para ilorak kulanılmaya devam edilmiş, çalınma tehlikesi vb. gibi nedenlerle zaman içinde altın karşılığı sertifikalar ve banknotlar para olarak kullanıma girmiştir. Ekonomik gelişmelere paralel olarak zamanla altın karşılığı olmayan kağıt paralar kullanıma girmiş ve banka sisteminin gelişimiyle kaydi para olarak kullanımı da yaygınlaşmıştır. (Ayrıca bk. Kaydi Para, Para).
Dictionary of Economics

PARA EKONOMİSİ

(Dictionary of Economics) :
Değişim aracı olarak paranın kullanıldığı ekonomidir. Para önceleri mallarla temsil edilirken, zamanla malların taşıma zorluğu, dayanıksızlığı, değerini muhafaza edememesi gibi nedenlerden dolayı madeni para kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonraları altın ve gümüş kullanılmış, fakat zamanla yerini altın karşılığı sertifika ve banknotlara bırakmıştır. Ekonominin gelişmesiyle altın karşılığı olmayan kağıt paralar kullanıma girmiştir ve bankacılığın gelişmesiyle kaydi paraya geçilmiştir.
Dictionary of Economics

PARA EREZYONU

(Dictionary of Economics) :
Ekonomide mevcut olan eflasyon nedeniyle, para biriminin değerinde oluşan yıpranma. Bu durumda ekonomide paradan yabancı paralara veya altın, gümüş gibi madenlere ya da gayri menkule doğru kaçış başlayacak, spekülatif eğilimler artacaktır. (Ayrıca bk. Enflasyon)