PARA


Results for "PARA"

Dictionary of Economics

PARA POLİTİKASI

(Dictionary of Economics) :
Tam istihdamı sağlamak, enflasyonu önlemek, ödeme bilançosu açığını gidermek gibi makro ekonomik amaçları gerçekleştirmek üzere, ekonominin likiditesinin arttırılmasıdır. Bu ancak para miktarının değiştirilmesiyle sağlanır.
Dictionary of Economics

PARA SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Ülkelerin paralarının yönetimi için kabul etmiş oldukları belli bir esas. Ekonomilerini para arz-talebini düzenleyen hukuk kuralları ve uygulama şekilleri ekonomisinin para sistemini belirler. Bir para sisteminden söz edilebilmesi için, a) Para birimi tanımlanmış olmalı, yani değer bilinmeli, b) Tedavüle ne kadar para çıkarılacağını saptayan bir yöntem ortaya konmuş olmalıdır. Bu iki koşul gerçekleştirildiğinde para yönetimi keyfilikten kurtulmuş ve ortaya belli bir para sistemi çıkmış olur. Para sistemleri iki büyük gruba ayrılabilir: 1- Madeni para sistemi, 2- Kağıt para sistemi.
Dictionary of Economics

PARA SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Ülkelerin, ülke paralarının yönetimi için kabul ettikleri sistemdir. Sistem, para arz ve talebini düzenleyen hukuk kuralları ve uygulamalrı ile belirlenir. Madeni para sistemi ve kağıt para sistemi olarak ikiye ayrılır.
Dictionary of Economics

PARA TALEBİ

(Dictionary of Economics) :
Kişilerin veya kurumların yanlarında bulundurmak istedikleri para miktarı. Ekonomik birimlerin neden parayı yanlarında bulundurmak istedikleri, diğer bir deyişle para talebinin nedenleri çeşitli iktisatçılar tarafından değişik şekillerde açıklanmıştır. Klasik iktisatçılara göre, para talebinin nedeni, sadece ekonomik birimlerin günlük alışverişlerindeki mübadelelerini gerçekleştirmektir. İşlem motifleriyle para talebi olarak isimlendirilen bu tür para talebinin yanında L.M. Keynes, geleceğin belirsizliği, beklenmeyen harcamaların finansmanı için de para talep edileceğini ileri sürmüştür. İhtiyat motifiyle para talebi olarak adlandırılan bu para talebinden başka Keynes tarafından ortaya konan bir değer para talep nedeni de ekonomik birimlerin yüksek karlı iş olanaklarından yararlanma arzularıdır. Spekülatif para talebi olarak adlandırılan bu tür para talebinde fertlerin spekülasyon amacıyla ellerinde ne kadar ve ne sürede para tutacakları faiz oranlarına göre belirlenmektedir. M.Friedman ise para talebini herhangi bir aktif değere yönelen talep gibi ele almaktadır. Diğer bir deyişle fertler nasıl makine, bina, tahvil, hisse senedi gibi bir aktif talep ediyorlarsa, parayı da öyle talep ederler. Buna göre, para talebinin herhangi bir mala yönelen talep gibi incelenebileceğini öne süren Friedmana göre, herhangi bir malın talebini a) Tüketicinin geliri, b) Malın ve diğer malların fiyatları, c) Tüketicinin zevk ve tercihleri belirler. Benzer şeklide para talebini de; a) Ferdin toplam serveti, b) Paranın diğer aktiflere göre getireceği gelir ve c) Tüketicinin zevk ve tercihleri tayin eder.
Dictionary of Economics

PARA TALEBİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir ülkede, belirli bir dönem içerisinde kişilerin ekonomik varlıklarını para olarak ellerinde bulundurma arzularıdır. Para talebi ile kişiler ellerindeki paraları başka varlıklara dönüştürebilirler.