PARA


Results for "PARA"

Dictionary of Economics

PARA TÜRLERİ

(Dictionary of Economics) :
Başlıca para türleri şunlardır: I) Mal Para, kendi özdeğeri yani içindeki değerli maden miktarı, resmi değerine eşit olan ödeme aracı. Altın sikkeler bunların klasik örneğidir. II) Temsili Para; Kıymetli madene çevrilebilir ödeme araçları. Altın standardında ve çift metal sistemlerinde merkez bankalarının çıkardıkları banknotlar temsili para idi. III) Ufaklık Para; İçindeki madenin değeri, satınalma gücünden az olan ve küçük ödemelerde kullanılan paralar. IV) Piyat-Para; Kağıt para veya kaime olarak da adlandırılan bu ödeme araçlarının değerini garanti eden kıymetli maden karşılığı yoktur. Bunların devletin kanun kuvvetleri ile destelendiği ve alışkanlıkla tedavül edilen paralardır. Günümüzde kullanılan paralar bu tür paradır. V) Konvertibl Para; Talep edildiğinde kıymetli madene ya da dövize çevrilebilen paralar. VI) Kaydi Para; Efektif karakterde olmayan satınalma gücü. Hesaptan hesaba nakil yoluyla ve çek keşidesi ile tedavül eder.
Dictionary of Economics

PARA VE KREDİ KURULU

(Dictionary of Economics) :
1980 istikrar programı çerçevsinde para ve kredi politikasının uygulanmasında koordinasyonu sağlamak, destekleme fiyatları konusunda önerilerde bulunmak, ihracatta fiyat istikrar fonu ile ithilatta alınacak teminat ve fonları saptamak amacı ile oluşturulan kuru. 30 Aralık 1983te Bakanlar Kurulu kararı ile bileşimi yendien düzenlenen Para Kredi Kurulu (PKK), başbakanın görevlendirdiği bir devlet bakanının başkanlığında, Maliye ve Gümrük Bakanı, DPT Müsteşarı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı, T.C. Merkez Bankası Başkanı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müsteşarlarından oluşmaktadır. Kurulun sekreterlik görevi DPT Müsteşarlığı Genel Sekreterliğince yürütülür.
Dictionary of Economics

PARAFİSKAL GELİRLER

(Dictionary of Economics) :
Devletin kendilerine verdiği yetkiye dayanarak ticaret odası, tabipler odası gibi kamu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sosyal güvenlik kuruluşları (Sosyal sigortalar Kurumu) tarafından tahsil edilen, ancak devlet bütçseine dahil edilmeyen kamu geliri türü. Parafiskal gelirlerin vergiye benzeyen yönü, bunların vergi gibi cebri bir yükümlülük olmasıdır. Harca benzeyen yönü ise, bir karşılığının bulunmasıdır. Çünkü meslek kuruluşları aidat, sosyal güvenlik kurumlarına pirim ödeyen kişiler, bu kurumların sağladığı hizmetlerden doğrudan yararlanırlar.
Dictionary of Economics

PARAFİSKAL GELİRLER

(Dictionary of Economics) :
Kamu niteliğindeki devlet kuruluşları (Ticaret odası, Sanayi odası,vb) ve sosyal güvenlik kuruluşları ( SSK, Bağkur, vb) tarafından toplanan kamu gelirleridir. Bu gelirler, devlet bütçelerine dahil edilmezler. Karşılıklarının olmaması bakımından harca benzerler.
Dictionary of Economics

PARAJÜT TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
L.Walras tarafından, bimetalizm ya da çift metal sistemi adı verilen para sistemini savunmak amacıyla geliştirilen teori. Teoriye göre değer ölçüsü olarak tek bir metal kullanılması halinde, bu maddenin üretimdeki değişimler, fiyatlar genel düzeyinde de dalgalanmalara yol açacaktır. Çift metal sisteminde ise, altının kıtlığını, gümüş stokunun bolluğu denkleştirecek ve gümüş fiyatındaki istikrarsızlık altının yüksek değeri ile giderilecektir. Bu iki madenden birinin üretimdeki ve fiyatındaki istikrarsızlığı frenlemek üzere, diğer parajüt hizmeti görmektedir. (Ayrıca bk. L.Walras, Çift Metal Sistemi).