HAFÎ


Results for "HAFÎ"

Islamic Glossary

Celse-i Hafîfe

(Islamic Glossary) :
İkinci secdeyi yapıp kıyâma kalkmadan önce olan kısa oturma.Şâfiî mezhebinde Celse-i hafîfe sünnettir. (İbn-i Hacer)
Islamic Glossary

HAFÎ

(Islamic Glossary) :
Gizli, kapalı.1. Usûl-i fıkıh ilminde, mânâsı açık olduğu hâlde söyleyenin maksadını ifâde etmehusûsunda kapalı, gizli söz."Kâtil mîrâsçı olamaz" hadîs-i şerîfinde kâtil lafzı hafîdir. Bu kelimenin, kasten bilerekadam öldürenin mîrâsçı olamıyacağı husûsunda mânâsı açık olduğu hâlde, hatâ ile öldürenin debu hükmün altına girip girmediği husûsunda kapalıdır. Bu kapalılık sebebiyle âlimler bu konudafarklı hükümler bildirmişlerdir. (Serahsî)Mâide sûresinin otuz sekizinci âyet-i kerîmesinde hırsıza verilecek cezâdanbahsedilmektedir. Âyet-i kerîmedeki sârık (hırsız) kelimesi hafîdir. Çünkü tarrâr (yankesici) venebbâşı (kefen soyucuyu) da içerisine aldığı hususunda kapalıdır. Bunun için, âlimler, âyet-ikerîmede hırsıza verilecek cezânın, yankesiciye de verileceğinde sözbirliği ettikleri halde, kefensoyucu hakkında ihtilâf etmişler, farklı hükümler bildirmişlerdir. (Serahsî, Molla Hüsrev)2. Tasavvufta âlem-i kebîrdeki beş latîfeden biri.Kalb, rûh, sır, hafî ve ahfâ latîfelerinin asılları, kökleri âlem-i kebîrdedir. İnsanın dışındakivarlıklara "âlem-i kebîr" denir. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

Hafî Okumak

(Islamic Glossary) :
Namazda sessiz okumak. İmâmın öğlen, ikindi ve üç ve dört rek'atlı namazların üç vedördüncü rek'atlarında sessiz okuması.Hafî okunacak yerde cehrî (açık), cehrî okunacak yerde hafî okunursa secde-i sehiv lâzımolur. (Halebî)
Islamic Glossary

HAFÎF İKRÂH

(Islamic Glossary) :
Şiddetli olmayan zorlama. Canın veya uzvun telefine yol açmayan, yalnız acı ve elemesebeb olacak derecedeki dövme ve hapsetme gibi şeylerle yapılan zorlama. (Bkz. İkrâh)Hafif ikrâh karşısında kalan kimsenin riyâ yâni gösteriş yapması câiz değildir. (MuhammedHâdimî)
Islamic Glossary

HAFÎF-ÜL-HÂZ

(Islamic Glossary) :
Zevcesi (hanımı) ve çocuğu olmayan.İki yüz yılından sonra, sizin en iyiniz, hafîf-ül-hâz olandır. (Hadîs-i şerîf-Keşf-ül-Hafâ)Hicretten (Resûlullah efendimizin Mekke'den Medîne'ye göç etmesinden) iki yüz sene sonragelenler arasında bulunan; Bişr-i Hâfi, Bâyezîd-i Bistâmî ve Ebü'l-Hüseyn Nûrî gibi büyükâlimler hafîf-ül-hâz idiler. (Saîdüddîn Fergânî)