AR


Results for "AR"

Islamic Glossary

ARASÂT MEYDANI

(Islamic Glossary) :
Öldükten sonra insanların ve diğer canlıların diriltilip toplanacakları meydan. Burayamevkıf ve mahşer de denir. (Bkz. Mahşer)Kıyâmet günü eshâbımdan herbiri, kabirlerinden kalkarken, vefât ettiği memleketinbütün mü'minlerinin önlerine düşerek ve onları nûr ve ışık saçarak Arasât meydanınagötürür. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî)Kıyâmette herkes Arasât meydanında elli mevkıfte (yerde) durdurulur. Her mevkıfte binsene kalırlar. (Kadızâde Ahmed Efendi)Arasât meydanında meşakkat (zorluk) ve sıkıntıda olanlar, kâfirler ile fâsıklardır(günahkârlardır). Onların hâlleri çok korkunç olup, güneş başlarına bir mil kadar yakın gelir.Herkes günâhı kadar terler. Kimi dizine, kimi boğazına, kimi tepesine ka dar ter içinegömülürler. (İmâm-ı Birgivî)Üzüntü ve pişmânlık ve kendine yanmaktan,Bir hasrettir yükselir, Arasât meydanından,Anne, gözünün nûru evlâdını tanımaz,Kardeş, ciğer pâresi kardeşini aramaz.(Mevlânâ Muhammed Rebhâmî)
Islamic Glossary

ARÂZİ-İ MÎRİYYE

(Islamic Glossary) :
Mîrî yâni devlete âit topraklar. Harp ile alınarak, gâziler arasında taksim edilmeyip,beytülmâle (devlet hazînesine) bırakılan veya uşr yâhut harac toprağı iken sâhibi ölüp, hiçmîrasçısı bulunmayan topraklar. Arâzi-i Memleket, Arâzi-i Emîriyye de d enir.Memleketimizde arâzi-i mirîyyenin çoğu devlet tarafından vakıf edildiğinden veyâ milletesatıldığından, her iki şekilde de, Anadolu ve Trakya'daki toprakların hemen hepsi milletinmülkü olup, uşurlu olmuştur. Herkesin tarlası, bahçesi, kendi mülküdür . Bu sebeble mahsûlünuşrunu vermeleri farzdır. (Seâdet-i Ebediyye)Arâzi-i mîriyye sultânın tesbit edeceği bedel ile satılır veya kirâya verilir. Bedel ve ücret,harac vergisi sayılır. Yâhud her sene mahsûlün yüzdesi alınmak üzere tapu ile müslüman vemüslüman olmayan vatandaşlara kirâya verilir. Osmanlılar zamânınd a kirâlar, hizmetlerinekarşılık askere ve subaylara verilirdi. (Ebüssüûd Efendi)
Islamic Glossary

ARÂZİ-İ UŞRİYYE

(Islamic Glossary) :
Mahsûlünden (ürününden) uşur denilen zekatın alındığı topraklar. Müslüman devletlerdeharb ile alınıp gâzîlere (askerlere) taksim edilen veya isteyerek İslâm'ı kabûl edenlerin ellerindebırakılan yâhut devlet reisinin (başkanının) izni ile müslümanla r tarafından işlenip faydalanılırhâle getirilen mevât (ölü, faydalanılmayan) topraklar.Arâzi-i uşriyyeden elde edilen mahsûlün (ürünün) uşrunu yâni onda birini vermek farzdır.Hayvan gücü ile veya dolap, motor ile sulanan yerdeki mahsûl elde edilince yirmide bir verilir.(İbn-i Âbidîn)Bir kimse arâzi-i uşriyyesini kirâya verirse, mahsûlün uşrunu İmâm-ı a'zam'a göre malsâhibi verir. Kirâ ücreti yüksek olan yerlerde, böyle fetvâ(hüküm) verilir. İmâmeyne (İmâm-ıEbû Yûsuf ve İmâm-ı Muhammed'e) göre, kirâcı verir. Kirâ az olan yerler de ise, böyle fetvâverilir. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

ARÂZİ-İHARÂCİYYE

(Islamic Glossary) :
Harac vergisine tâbi olan topraklar. Müslüman olmayanlardan sulh ile alınıp harac vergisikarşılığında mülkiyeti eski sâhiplerine bırakılan veya harbde zorla alınıp müslüman olmayansâhiplerinin elinde bırakılan, yâhut zımmînin (müslüman olmayan vata ndaşın) müslümanhükümdârın izni ile işlediği ölü topraklar.Arâzi-i harâciyyenin sâhibi müslümana dahî vakf etse ve satsa böyle topraklarınmahsûlünden (ürününden) yine harac alınır. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

AREFE GÜNÜ

(Islamic Glossary) :
Zilhicce ayının dokuzuncu günü, kurban bayramından bir önceki gün.Arefe gününe hürmet ediniz!Çünkü Arefe, Allahü teâlânın kıymet verdiği bir gündür.(Hadîs-i şerîf-Riyâd-un-Nâsihîn)Arefe günü oruç tutanların, iki senelik günâhları affolur. Biri geçmiş senenin, diğerigelecek senenin günâhıdır. (Hadîs-i şerîf-Riyâd-un-Nâsihîn)Arefe günü bin İhlâs okuyanın her duâsı kabûl ve bütün günâhları affolur. Hepsinibesmele ile okumalıdır. (Hadîs-i şerîf-Riyâd-un-Nâsihîn)Kurban bayramının birinci günü ve arefe günü, hesapla, takvimle anlaşılan gün veya bundanbir gün sonra olur. Bundan bir gün önce olmaz. (İbn-i Âbidîn)