K


Results for "K"

Meteorological Glossary

KAR

(Meteorological Glossary) :
(SNOW) [i]Buz kristallerinden oluşan, parlak, beyaz, katı ve çok kere altıgen şekle sahip donan yağış. Kar yağışı çoğunlukla stratiform tipi bulutlardan, eğer sağanak şeklindeyse cumuluform tipi bulutlardan meydana gelir. Atmosferik su buharının 0 °C'den daha aşağı bir sıcaklıkta donması durumunda buz kristalleri oluşur ve buz kristalleri yere tek parça halinde düşer. Eğer bu tek parça halindeki buz kristalleri bir araya gelirse kar tanesi halinde yere ulaşır. 0 °C'den aşağı sıcaklıklarda kar tanesi daha küçük, 0 °C'den yukarı sıcaklıklarda ise kar tanesi kuşbaşı kar olarak yani daha büyük boyutta yere ulaşır. Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer yerde kar erimesi ve kar sürülmesi yoksa, saatte 0.5 cm.den az kar birikmişse kar yağışı 'hafif', 0.5 ile 4 cm arasındaysa 'orta', 4 cm.den fazla birikinti varsa 'kuvvetli' olarak nitelendirilir. Karın rengi normalde buz kristallerin yansıttığı ışık nedeniyle beyazdır ama eğer atmosferde asılı duran veya gezen kirleticiler varsa kar rengi o kirleticilerin renginde sarı veya kırmızımsı olabilir. Kar güneş radyasyonunu derinlik ve yoğunlukla ters orantılı olarak geçirir. Termal iletkenliği, yoğunluğunun bir fonksiyonudur ve iletkensizliği kar içerisinde kalan havaya bağlıdır. Klimatolojik olarak, kar tabakası gelen güneş radyasyonunun hemen hemen tamamını yansıttığı için genelde sıcaklığı 0 °C'den yukarı çıkmaz. Kar ve kar örtüsü birçok yerde iklim özelliklerini belirleyici bir etkendir.
Meteorological Glossary

KAR ANKETİ

(Meteorological Glossary) :
(SNOW SURWEY) [i]Belli bir bölgede veya su yatağında bulunan kar örtüsünün erimesiyle ortaya çıkacak toplam su miktarını hesaplayabilmek için kar örtüsünün değişik noktalarında aynı anda yapılan kar kalınlığı ve kar erimesiyle elde edilen su ölçümleri için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

KAR ÇİTİ

(Meteorological Glossary) :
(SNOW FENCE) [i]Kara ve demiryollarının sürülen ve savrulan kardan etkilenmemesi için yolların rüzgar alan tarafına, yoldan 15 metre uzaklığa çekilen 1.5 ile 3 metre yüksekliğindeki çit. Eğer kış şartları çetinse ve fazla kar yağışı ve sürülmesi oluyorsa o zaman 30'ar metre aralıklarla üç veya dört ayrı çit çekilmek zorundadır. Çekilen çitler rüzgar hızını kestiği için sürüklenen karlar çitin kuytu tarafında yığılır. Birçok ülkede yolların kenarlarına dikilen çalı ve ağaçlar doğal kar sürülmesini engelleyici çit olarak görev yapmaktadır.
Meteorological Glossary

KAR DUVARI

(Meteorological Glossary) :
(SNOW SHED) [i]Demiryollarının kenarlarında yağan karın kayarak demiryolunu kapatmasını engellemek, demiryolunu kar fırtınalarından korumak amacıyla ağaçtan veya betondan yapılan duvarlar için kullanılan terim. Demiryollarının bazı bölümlerinde bu duvarların yapılması zorunludur çünkü kuvvetli şekilde yağan kar nedeniyle duran trenin tekerlekleri arasına ve altına dolan kar trenin bir daha hareket edememesine neden olmaktadır.
Meteorological Glossary

KAR ERİMESİ

(Meteorological Glossary) :
(SNOW MELT) [i]Ağaç, çalı ve karla kaplı alanlardaki karın değişik nedenlerle erimesi sonucu oluşan su. Kar erimesi sonucunda oluşan bu suyun bir kısmı buharlaşır, bir kısmı toprak tarafından emilir bir kısmı da toprak üstü suyu olarak akar.