M


Results for "M"

Meteorological Glossary

MUTLAK NEM

(Meteorological Glossary) :
(ABSOLUTE HUMIDITY) [i]Birim hacim havada bulunan su buharı miktarı. Su buharı yoğunluğu olarak ta bilinir. Birimi metreküpte gramdır. Mutlak nem miktarı adyabatik genleşme ile azalır, adyabatik daralma ile artar.
Meteorological Glossary

MUTLAK SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(ABSOLUTE TEMPERATURE) [i]Cisimlerde moleküler hareketin durduğu noktanın sıfır sayıldığı sıcaklık.
Meteorological Glossary

MUTLAK SICAKLIK SKALASI

(Meteorological Glossary) :
(ABSOLUTE TEMPERATURE SCALE) [i]Kelvin ölçeği olarak bilinen, Lord Kelvin'in termodinamik ıskalası tarafından ölçeklendirilen sıcaklık dereceleri. Diğer tüm sıcaklık ölçekleri bu ıskalaya göre derecelendirilir. Kelvin ölçeklendirmesi, ideal gaz molekülünün ortalama kinetik enerjisi temeline dayalıdır. Mutlak ölçeklendirmede sıfır noktası, gazdaki moleküler hareketin olmadığı sıcaklıktır. Bu sıcaklık ölçeklendirmesine göre, donma noktası -273, kaynama noktası ise +273 derece Kelvin'dir. Doğada ideal gaz bulmak mümkün olmadığından, pratikte bu derecelendirmeler hidrojen, helyum, argon, oksijen ve nitrojen gibi gazlarla yapılır. Bu ölçeklendirme genellikle fizik bilimleri ve dinamik meteorolojide kullanılır.
Meteorological Glossary

MUTLAK SIFIR

(Meteorological Glossary) :
(ABSOLUTE ZERO) [i]Teorik olarak moleküler aktivitenin olmadığı sıcaklık. Kelvin Sıcaklık Ölçeğinde sıfır noktasıdır. Bu değer Kelvin Ölçeğinde -273.16, Celsius'da -273, Fahrenheit Ölçeğinde ise -459.6 derecedir.