M


Results for "M"

Meteorological Glossary

MANYETİK MERİDYEN

(Meteorological Glossary) :
(MAGNETIC MERIDIAN) [i]Yatay manyetik güç hatlarının yönlerinin birleştiği, bir araya geldiği yerküre üzerindeki çizgi.
Meteorological Glossary

MANYETOGRAF

(Meteorological Glossary) :
(MAGNETOGRAPH) [i]Yerküre üzerindeki manyetik alanların devamlı şekilde kaydını sağlamak için kullanılan alet. Manyetograflarda üç mıknatıs, eksenleri ile yatay şekilde boşlukta tutulmaktadır. Mıknatıslardan birisinin ekseni manyetik meridyen doğrultusunda, ikincisinin ekseni manyetik meridyene dik, üçüncüsü ise dikey düzlemde hareket edebilmektedir. Mıknatıslardan ilki sapmayı, ikincisi yatay kuvveti, üçüncüsü ise dikey kuvveti göstermeye duyarlıdır.
Meteorological Glossary

MARJİNAL/MİNİMUM GÖREREK UÇUŞ KURALLARI

(Meteorological Glossary) :
(MARGINAL/MINIMUM VISUAL FLIGHT RULES -(MVFR)) [i]Pilotun yerde tahmin ettiği genel hava koşullarını içeren kavram. MVFR'nin kriterlerinin anlamı, 1000 ile 3000 feet arası bulut tavanı ve/veya 3 ile 5 mil görüştür. IFR (Instrumental Flight Rules) yani aletle uçuş kurallarının zıt anlamlısıdır.
Meteorological Glossary

MARSTEN KARESİ

(Meteorological Glossary) :
(MARSDEN SQUARE) [i]Okyanuslar üzerindeki meteorolojik bilgilerin coğrafi konumlarını tanıtmak için kullanılan bir sistem. Sistem, Mercator projeksiyonlu dünya haritasını 10° enlem ve 10°boylam şeklinde (10°X10°) karelere bölmek suretiyle gerçekleştirilmiştir. Her kare de kendi içinde yüz eşit parçaya bölünüp 1'den 100'e kadar numaralandırılmıştır. Kare içerisinde bir nokta rakamlarla verilir ve verilen rakamlardan ilki enlemi diğeri de boylamı gösterir. Böylece rakamlar kullanılmak suretiyle okyanus içerisindeki bir nokta kolayca saptanmış olur.
Meteorological Glossary

MASA ÖRTÜSÜ

(Meteorological Glossary) :
(TABLECLOTH) [i]Güney Afrika'daki Masa Dağlarının sivri tepeleri üzerinde görülen ve dünyada tek başına oluşan bulutlara en iyi örnek olarak gösterilebilecek doruk bulutlarına verilen yerel isim. Masa bulutlarının romanlara geçecek kadar güzel bir görüntüsü vardır. Özellikle yaz aylarında tırmanan sıcak ve nemli havanın oluşturduğu masa bulutları oldukça yoğun bir bulut görüntüsü oluşturur.