M


Results for "M"

Meteorological Glossary

MEMELİ BULUT

(Meteorological Glossary) :
((MAMMATUS) POCKY CLOUD) [i]Alt seviyelerinde keseler veya memeler şeklinde bulut oluşumuna sahip bulut cinsleri için kullanılan terim. Özellikle, stratocumulus ve cumulonimbus bulutlarının alt seviyelerinde veya örs görünümlü gelişme bulutlarının altında gözlenen meme veya kese benzeri bulut oluşumlarını örsün üzerinde Cb'nin dağılımıyla oluşan Cirrus bulutlarıyla beraber görmekte olasıdır.
Meteorological Glossary

MENUSKÜS

(Meteorological Glossary) :
(MENISCUS) [i]Bir tüp içerisinde gözlenen sıvının üst ucundaki bombeli yüzeyi. Sıvının cinsine göre iç veya dışbükey şeklinde olabilir. Civa cama bulaşmadığı, yapışmadığı için dışbükey, su ise cama yapıştığı için içbükey durumdadır. Civalı barometrelerde birisi haznede diğeri de tüpte olmak üzere iki tane menüsküs vardır. Menüsküsler gerek barometrelerde gerekse termometrelerde oldukça önemlidir. İster içbükey isterse dışbükey olsun değer okunurken menüsküsün tam ortası alınır.
Meteorological Glossary

MERCEK BULUTLAR

(Meteorological Glossary) :
(LENTICULAR CLOUD) [i]Aşağı yukarı birbirlerinde ayrı parçalar halinde olan, düz mercek veya bademe benzeyen, dış hatları kesin olarak belli olan bulutlara verilen isim. Bu bulutlar engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşur ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösterir. Orografik bir olayın sonucudur. Mercek terimi daha çok cirrocumulus, altocumulus ve stratocumulus tipi bulutlarla beraber kullanılır. Fön rüzgarlarının görüldüğü her türlü coğrafi alanda bu tür bulutları görmek olasıdır.
Meteorological Glossary

MERİDYENEL CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(MERIDIONAL FRONT) [i]Yeni Zelanda'da kuzey-güney ekseninde düz şekilde uzanan bir çeşit cephe.
Meteorological Glossary

MERKEZİ BASINC

(Meteorological Glossary) :
(CENTRAL PRESSURE) [i]Yüksek veya alçağın tam merkezinde olan, yer kartında, deniz seviyesine indirgenmiş basınca göre, yüksek basınçta en yüksek değere, alçak basınçta ise en düşük değere sahip olan yer.