O


Results for "O"

Meteorological Glossary

OŞİNOGRAFİ

(Meteorological Glossary) :
(OCEANOGRAPHY) [i]Akıntılar ile gel-git de dahil olmak üzere okyanusları fiziksel, kimyasal, biyolojik ve dinamiksel olarak inceleyen bilim dalı. Bilindiği gibi denizler ve okyanuslar hem temel ısı deposu hem de atmosferik su buharının ana kaynağıdır. Deniz ve okyanusların atmosferle karşılıklı etkileri, hem bir bütün olarak dünya üzerindeki iklim dağılımlarını anlamak hem de bitişik karalardaki meteorolojik değişkenlerin günden güne olan değişimlerini belirlemek bakımından büyük önem taşırlar.
Meteorological Glossary

OTOMATİK İSTASYON

(Meteorological Glossary) :
(AUTOMATIC STATION) [i]Meteorolojik faktörlerin ölçümünde ve gözlemlenmesinde insana gerek duyulmaksızın, otomatik cihazlarların kullanılmasıdır.
Meteorological Glossary

OZON

(Meteorological Glossary) :
((O3) OZONE) [i]Her molekülü üç atom içeren moleküler oksijenin bir şekli. Renksiz fakat özel bir kokuya sahiptir. Molekül ağılığı 48'dir. Atmosferde normal sıcaklık ve basınçta 0.2 ile 0.6 cm. gibi çok ince bir tabaka halinde ve çok az miktarda bulunur. Ozon gazı yüksek atmosferde güneşten gelen kızılötesi radyasyonun oksijenle kimyasal ilişkisi sonucu ortaya çıkar. En yüksek yoğunluğuna 25. kilometrelerde, en yüksek hacim oranına da 35. kilometrelerde ulaşır. Yeryüzünden, insan etkinlikleriyle salınan çeşitli gazlar, kloroflorokarbonlar (CFCs) nedeniyle çok çabuk onlarla reaksiyona girerek normal oksijene dönüştüğü için miktarı ve örtüsü yer yer kaybolmaktadır. Ozon miktarındaki ve dağılımında yaşanan bu değişmeler hem güneşten gelen zararlı radyasyonun yere kadar ulaşmasına hem de yeryüzündeki hava olaylarının seyrinin, kuvvetinin, sıklığının ve oluş şeklinin değişmesine neden olmaktadır. Günümüzün en büyük sorunlarından biriside giderek azalan ozon miktarı ile yok edilen ozon tabakası yani ozon delikleridir.
Meteorological Glossary

OZON TABAKASI

(Meteorological Glossary) :
(OZONE LAYER) [i]Oksijenden türeyen ozon gazı miktarının yüksek olduğu atmosfer tabakası. Bu tabakanın görevi güneşten gelen insan ve diğer canlılar için zararlı ışınlara, özellikle kızılötesi ışınlara karşı filtre mekanizması oluşturmasıdır. Troposfer ve stratosfer arasında yer alır ve yerden olan yüksekliği yaklaşık 15-20 km.dir.
Meteorological Glossary

OZONOSFER

(Meteorological Glossary) :
(OZONOSPHERE) [i]Oksijenden türeyen ozon gazı miktarının yüksek olduğu atmosfer tabakası. Bu tabakanın görevi güneşten gelen kızılötesi ışınlara karşı filtre mekanizması oluşturmasıdır. Troposfer ve stratosfer arasında yer alır ve yerden olan yüksekliği yaklaşık 15-20 km.dir.