O


Results for "O"

Meteorological Glossary

ORTALAMA DENİZ SEVİYESİ

(Meteorological Glossary) :
(MEAN SEA LEVEL) [i]Deniz yüzeyi su seviyesinin yüksekliğinin ortalaması. Uzun yıllar yapılan ölçümlerin ortalaması alınarak bulunur. Ortalama deniz seviyesi değeri, yeryüzü üzerindeki yükseltilerin gerçek değerini belirlemede, yüksek hava gözlemlerinde referans almada ve uçuculukta, hangi seviyede uçulduğunu gösterir basınç altimetreleri için gereklidir. Kısaca MSL olarak kullanılır.
Meteorological Glossary

ORTALAMA SAPMA

(Meteorological Glossary) :
(MEAN DEVIATION) [i]Herhangi bir diziden elde edilen aritmetik ortalamadan her bir değerin sapmasının mutlak değer olarak toplamlarının ortalamasıdır.
Meteorological Glossary

ORTALAMA SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(MEAN TEMPERATURE) [i]Belirli bir süre boyunca elde edilen sıcaklık okuma değerlerinin ortalaması. Genellikle günlük ortalama sıcaklık değeri en yüksek ve en düşük hava sıcaklıklarının ortalamasından veya (7+14+(2x21))/4 işleminden elde edilir.
Meteorological Glossary

ORTALMA DENİZ SEVİYESİ

(Meteorological Glossary) :
(MEAN SEA LEVEL -(MSL)) [k]Deniz yüzeyi su seviyesinin yüksekliğinin ortalaması. Uzun yıllar yapılan ölçümlerin ortalaması alınarak bulunur. Ortalama deniz seviyesi değeri, yeryüzü üzerindeki yükseltilerin gerçek değerini belirlemede, yüksek hava gözlemlerinde referans almada ve uçuculukta, hangi seviyede uçulduğunu gösterir basınç altimetreleri için gereklidir. Kısaca MSL olarak kullanılır.
Meteorological Glossary

ORTANCA

(Meteorological Glossary) :
(MEDIAN) [s]Bir değerler dizisi küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe doğru sıralandığında tam ortaya gelen değer. Eğer serideki sayılar tekse ortadaki değer alınır. Eğer seri sayısı çiftse o zaman ortaya iki sayı geleceğinden ortadaki bu iki sayının aritmetik ortalaması alınarak ortanca sayılır. Ortanca, aritmetik ortalama ile karıştırılmamalıdır. Ortanca genellikle veri sayısı az olan dizi yığınlarında kullanılır. Mod, dizilerde çok anlamlı değildir. Aritmetik ortalama da uç değerlerden fazlaca etkilenir. Ortanca, hesaplanması zor olduğundan meteorolojide çok fazla kullanılan bir yöntem değildir.