RÜZGAR


Results for "RÜZGAR"

Meteorological Glossary

RÜZGAR SOĞUTMA ENDEKSİ

(Meteorological Glossary) :
(WIND CHILL INDEX) [i]Sıcaklığın insan vücudu üzerindeki etkisi ile rüzgarın genel ortama etkisinin dikkate alınmasıyla hesaplanan sıcaklık değeri. Rüzgar soğutma endeksi, vücudun ortalama ısı kaybı ile sıcaklığın nasıl hissedildiğini ortaya koyar. Bu değer gerçek hava sıcaklığı değildir ve o değerden farklıdır. Şöyle bir örnek konunun anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Rüzgarsız sıcak havalarda insan sıcağı daha fazla hissederken, rüzgarlı havalarda aynı sıcaklık daha az hissedilmektedir. Bu olayın nedeni, rüzgarın soğutma etkisinden dolayı sıcaklığın insan tarafından daha az olarak algılanmasıdır.
Meteorological Glossary

RÜZGAR YENİ

(Meteorological Glossary) :
(WIND SLEEVE) [i]Bezden yapılmış ince ucu kırpılmış koni şeklinde, ceket veya gömlek yenine benzeyen torba. Koninin geniş ucu, rüzgar yönünün ölçüleceği yerde, içerisine rahatça rüzgarın girebileceği şekilde dairesel şekilde bir metalle gerdirilmiş ve 360 derece dönebilecek şekilde bir direk üzerine monte edilmiştir. Rüzgar estiği ve koninin geniş ağzından içeriye girdiği zaman koninin diğer dar olan ucundan çıkabilmek için koniyi şişirir ve rüzgarın estiği yöne doğru koniyi çevirir. Bu durumda koninin geniş ağzı rüzgarın geliş yönünü, dar ucu ise rüzgarın gidiş yönünü gösterir. Rüzgar konisi ve rüzgar çorabı ile eş anlamlıdır.
Meteorological Glossary

RÜZGAR YÖN DEĞİŞİMİ/KIRILMA

(Meteorological Glossary) :
(SHIFT) [i]Rüzgar yönünün değişmesini belirtmek için kullanılan terim. Rüzgar 'veer' yapıyor denilince rüzgar yönünün saat istikameti dönüş yönünde yön değiştirdiği, 'back' denilince ise tam tersi yönde yön değiştirdiği anlaşılır.
Meteorological Glossary

RÜZGAR YÖN KIRILMASI

(Meteorological Glossary) :
(WIND SHIFT) [i]Bir yerde, 15 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde rüzgar yönünde görülen 45 derece veya daha fazla yön değişikliği için kullanılan terim. Bu tür rüzgar yön değişimleri, cephesel geçiş sırasında, katabatik rüzgarlarda, deniz melteminde veya oraj olayında görülmesine rağmen bazı yerlerde zaman zaman, zamana bağlı olarak veya gelişigüzel de oluşabilir.
Meteorological Glossary

RÜZGAR YÖNÜ

(Meteorological Glossary) :
(WIND DIRECTION) [i]Rüzgarın nereden geldiğini gösterir yön. Örneğin; Doğulu rüzgar, doğuya doğru değil, doğudan eser. Rüzgar yönü, gerçek kuzey yönüne veya pusuladaki 360 dereceye göre, en yakın 5 dereceler halinde pusuladaki temel 16 nokta ( Kuzey, kuzey-kuzeydoğu, kuzeydoğu, doğu...vs.) temel alınarak rapor edilir.