Y


Results for "Y"

Meteorological Glossary

YAĞIŞ SAHASI

(Meteorological Glossary) :
(PRECIPITATION AREA) [i]Yağış alan veya alacak olan yer için kullanılan terim. Meteorolojik haritalarda yağış alan yerler; eğer yağış yağmur şeklindeyse yeşil ile taranır, yağış kar şeklindeyse yeşil ile kar işareti (*) yapılır, sağanak yağış ise üçgen işareti konulur, orajlı ise kırmızı kalemle oraj işareti ile o istasyonda belirtilir.
Meteorological Glossary

YAĞIŞ ŞİDDETİ

(Meteorological Glossary) :
(RAINFALL INTENSITY) [i]Aynı periyot içinde, verilen dönemdeki toplam yağış miktarının verilen dönemdeki yağışlı güne bölünmesiyle elde edilen her bir yağışlı gün için ortalama yağış miktarı için kullanılan terim. Örneğin bir yerde temmuz ayı içinde düşen yağış miktarı 2.40 inç olsun. Temmuz ayı içinde 12 yağışlı gün olduğunu varsayarsak yağış yoğunluğu 0.20 inç (2.40/12=0.2 inç) olur. Yağmurlu kelimesi ile eş anlamlıdır.
Meteorological Glossary

YAĞMUR

(Meteorological Glossary) :
(RAIN) [i]0.5 mm.den daha büyük sıvı su damlaları şeklindeki yağışa verilen isim. Eğer havada dağılırsa damlalar daha da küçülebilir. METAR ve gözlemlerde 'R' ile rapor edilir. Yağmurun yoğunluğu düşme oranına bağlıdır. 'Çok hafif' (R--) yağmurun anlamı, yağmur damlalarının yeri tam olarak ıslatmamasıdır. 'Hafif' (R-) yağmurun anlamı, bir saat içinde 1 inçten daha fazla yağış bırakması, 'orta kuvvetli' (R) yağmurun anlamı saatte 0.11 ile 0.30 inç arası yağış bırakması, 'kuvvetli yağmur'un (R+) anlamı ise saatte 0.3 inçten daha fazla yağmur düşmesidir ( 1 inç, 2.54 santimetreye eşittir.).
Meteorological Glossary

YAĞMUR BULUTU

(Meteorological Glossary) :
(RAIN CLOUD) [i]Yağmur şeklindeki yağışa neden olan her türlü bulut için kullanılan bir terim. Eski tür sınıflamaya göre yağmur ve kar yağışına neden olan her türlü buluta nimbus adı verilmekteydi. Yağış bulutu ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Meteorological Glossary

YAĞMUR DAMLALARI

(Meteorological Glossary) :
(RAINDROPS) [i]Bulut kümeleri içindeki yoğunlaşma sonucunda oluşan sıvı su parçacıkları için kullanılan terim. Gerçek olan şudur ki yağmur damlaları buharlaşmadan yeryüzüne ulaşır. Çapları çisenti için 0.2, yağmur damlaları için ise 0.5 mm.dir. A.C. Best'e göre yerde 0.5 mm. yağış kaydedilmesi durumunda, 1 metreküp havada çapları ortalama 1 mm. olan 250 damla bulunurken, 25 mm.lik bir yağış miktarında 1 metreküpte çapları 2 mm.den oluşan yaklaşık 1200 yağmur damlası vardır.