t


Results for "t"

Meteorological Glossary

TAZE

(Meteorological Glossary) :
(FRESH) [s]Konut içinde veya dışındaki havanın değişik şekillerle kirleticilerden arındırılması. Rüzgar için kullanıldığında, rüzgarın kendi sınıfı içindeki rüzgarlardan daha kuvvetli esmesi durumu. Örneğin: Meltem rüzgarı genelde 4 ile 30 knot arasında değişik hızlarla eserken, taze meltem belli bir süre 19 ile 24 knot arasında eser. Bu rüzgar sınıfına göre daha kuvvetli demektir.
Meteorological Glossary

TEK İSTASYONLA ANALİZ

(Meteorological Glossary) :
(SINGLE STATION ANALYSIS) [i]Askeri meteorolojistlerin gelen hava hakkında bilgi edinme ve becerilerini artırmak amacıyla Şikago Üniversitesi tarafından geliştirilen ve bir istasyondan elde edilen tüm bilgilerle hava tahmini yapmayı içeren teknik. Bu tür tahminler aynı istasyonda yapılan yer, pilot balon ve radyosonde gözlemlerine dayanır. Bu tekniğe göre, rüzgar yön ve hızının dikey dağılımı ciddi ve detaylı bir şekilde incelenir ve jeostrofik rüzgar dengesi, hidrostatik denge ve bazı kinematik yapılarla karşılaştırılırsa, hava tahmini için gerekli olan sıcaklık, basınç ve dikey karalılık gibi gerekli yatay meteorolojik bilgiler çıkarsanabilir.
Meteorological Glossary

TEKRAR

(Meteorological Glossary) :
(RECURRENCE) [i]Havaya ilişkin olarak her yıl, ocak ayında kar erimesi veya mayısta soğuk hava yaşanması gibi belli düzensizliğin tekrarlanması olayı.
Meteorological Glossary

TEKSAS KUZEYLİSİ

(Meteorological Glossary) :
(TEXAS NORTHER) [i]Amerika Birleşik Devletlerinin büyük düzlüklerinin güney-orta kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden keskin bir soğuk cephenin peşi sıra esen, sıcaklıklarda düşüşe neden olan kuvvetli kış rüzgarlarına verilen yerel isim. Bu rüzgarların esiş süresince gökyüzünün rengi koyu mavi -siyah bir renk alır. Mavi kuzeyli olarak ta isimlendirilir.
Meteorological Glossary

TELE BAĞLANTILAR

(Meteorological Glossary) :
(TELECONNECTIONS) [i]Yerkürenin geniş alanları üzerinde oluşan atmosferik sirkülasyon değişimlerinin birbirleriyle olan bağlantılarını anlatan terim. Bu bağlantının iyi anlaşılması hava tahmincilerine, aynı enlem derecesinde olan geçmiş hava olaylarının değerlendirilerek, gelecekte olacakların iyi tahmin edilmesi yönünde önemli ipuçları sağlar.