ALTYAPI


Results for "ALTYAPI"

Turkish - English dictionary

altyapı

(Turkish - English dictionary) :
1. substructure. 2. infrastructure.
Dictionary of Economics

ALTYAPI YATIRIMLARI

(Dictionary of Economics) :
Dolaysız olarak mal ve hizmet üretmemekle beraber, neden oldukları dışsal tasarruflarla diğer yatırımları uyaran ve genellikle ulaştırma, enerji, eğitim, vb. alanlara yapılan yatırımlara verilen addır.
Sociological Dictionary

ALTYAPI [İng. Infrastructure]:

(Sociological Dictionary) :
Genelde ekonomik açıdan düşünülen bu kavram, (Genel Ekonomi Ansiklopedisi, c. 1, 1988) fert ve sosyal grupların taleplerini karşılayacak mal ve hizmetlerin üretimini gerçekleştirmede, hazır olması gereken ve daha çok devlet rarafından yerine geirlemesi uygun olan temel yatırımlardır. Bunlar gerçekleşmeden özel ve kamu sektörünü belirli bir yöreye çekebilmek bilhassa özel yatırımların gerçeklemesini beklemek zordur. Genelde yol, baraj, köprü, su ve elektrik, alt yapı yatırımları olarak ifade edilebilir.
Philosophical Dictionary

Altyapı.

(Philosophical Dictionary) :
(Fr. Infrastructure). Diyalektik dünya görüşüne göre bütün insanlık tarihinin ilk hareketi olan ekonomik temel... Tarihsel maddeciliğe göre insanlık tarihinin ilk hareketi, insanın yaşamak için yaptığı üretim hareketidir. İnsanın bütün öteki hareketleri bu ilk hareketin üstünde yükselir. Düşünce, kültür, din, sanat, politika ve benzerleri gibi sosyal üstyapıyı meydana getiren bütün değerler bu ilk ve alt ekonomik temele dayanır. Ancak, altyapı, üstyapının salt ve tek belirleyicisi değildir. Altyapı üstyapıyı belirlerken üstyapı da altyapıyı belirler. Diyalektik maddecilik bir ilişkiler (münasebetler) felsefesidir, oluşmad iyaketiği karşılıklı etkileri kapsar. Her etkileyen etkilediğinden etkilenir. Ekonomik altaypı sosyal üstyapıyı etkiler ve oluştururken sosyal üstyapı daü ekonomik altyapıyı etkiler ve oluşturur. Ekonomik yapıya altyapı adı verilmesinin nedeni ekonomik hareketin insanlığın ilk hareketi oluşudur ve şu önermeye dayanır: İnsanlar yaşayacak durumda olmalıdırlar ki tarih yapabilsinler. bkz. Üstyapı, Tarihsel Özdekçilik, Eyitşimsel Özdekçilik, Marksçılık.
Turkish - English dictionary

altyapısal

(Turkish - English dictionary) :
1. substructural. 2. infrastructural.