AR


Resultados para "AR"

Glosario Islámica

Tahâret-i Kâmile

(Glosario Islámica) :
Tam temizlik. Abdest veya boy abdesti alınarak yapılan temizlik.Özür sâhibi, özre sebeb olan şeyi durduğu zaman, abdest alıp, o şey tekrar başlamadanönce, mestlerini giyse tahâret-i kâmile ile giymiş olup, yirmi dört saat mesh eder. (ŞeyhülislâmYahyâ Efendi)
Glosario Islámica

TARAFEYN

(Glosario Islámica) :
İki taraf; İmâm-ı a'zam ile talebelerinden İmâm-ı Muhammed'in bir mes'elede reylerinin(ictihâdlarının) aynı olması sebebiyle ikisine birden verilen isim.Bir vakıf, mescid harâb olup tâmir eden bulunmaz ise veya etrâfında ev, insan kalmayıpkullanılmaz ise de, Tarafeyne göre yine vakıf olarak kalır. İmâm-ı Ebû Yûsuf'a (r.aleyh) görehâkimin izni ile satılıp, parası aynı cinsten olan başka bir vakfa sa rfedilir. (İbn-i Âbidîn)Tarafeyne göre, nass (âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîf) olan yerde örf ve âdet mûteberdeğildir. (Abdülganî Nablüsî)
Glosario Islámica

TÂRIK SÛRESİ

(Glosario Islámica) :
Kur'ân-ı kerîmin seksen altıncı sûresi.Târık sûresi Mekke'de nâzil oldu (indi). On yedi âyet-i kerîmedir. İsmini ilk âyet-i kerîmedegeçen ve parlak bir yıldız mânâsına gelen Târık'tan alır. Sûrede; insanın yaratılışı, kıyâmetgününün zorluğu, Kur'ân-ı kerîmin hak ile bâtılı ayıran kelâm- ı ilâhî olduğu bildirilmektedir.(Râzî, Kurtubî)Târık sûresinde meâlen buyruldu ki:Gizlenen işlerin ortaya döküldüğü hesâb gününde insan için Allahü teâlâdan başka nebir kuvvet vardır, ne de bir yardımcı. (Âyet: 10)Kim Târık sûresini okursa, Allahü teâlâ ona gökteki yıldızların adedinin on katı sevâbverir. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
Glosario Islámica

TARÎKAT

(Glosario Islámica) :
Tasavvuf yolu; insanları mânen olgunlaştırmak, terbiye etmek, yetiştirmek için, tasavvufbüyüklerinin tâkib ettikleri yol.Hicrî beşinci asırdan îtibâren sistemleşmeye başlayan tarîkatların fert ve cemiyet hayâtındabüyük te'sirleri olmuştur. İnsanlara; her şeyin Allah rızâsı için yapılması gerektiğinianlattılar.Riyâ ve gösterişten uzak, yüksek karakterli insanlar olma larına yardımcı oldular.Benlik dâvâsından ve kendini beğenmişlikten kurtardılar. Birlik ve berâberliğe kavuşmuşcemiyetler meydana getirdiler. İslâmiyet'in yayılmasında bilfiil hizmet gören tarîkat mensûbuzâtlar, dünyânın birçok yerlerine dağılıp, insanların İslâmiyet'le tanışmalarına sebeb oldular(İslâm Târihi Ansiklopedisi)Tarîkatların çeşitli isimler alması, başka başka olmalarından değildir. Aynı mürşidin (yolgösteren, rehberlik eden âlimin) talebeleri, birbirlerini tanımak ve mürşidleriyle tanınmak içinbulundukları yola mürşidlerinin (hocalarının) ismini vermişler dir. (Abdullah-ı Dehlevî)Son zamanlarda tarîkat diyerek birçok şeyler uyduruldu. Hakîkî İslâm âlimlerinin vePeygamber efendimizi görüp, O'nun sohbetinde yetişen Eshâb-ı kirâmın bildirdikleri doğru yolunutuldu. Dinde câhil olanlar, hattâ İslâmiyet'in emirlerine açıkça uymay anlar, şeyh ve tarîkatçıünvânı alarak, zikir ve ibâdet adı altında, dînimizin yasak ettiği birçok günâhları işlediler.(Abdülhakîm Arvâsî)
Glosario Islámica

TÂRÛH

(Glosario Islámica) :
İbrâhim aleyhisselâmın asıl, öz babası.Âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerden anlaşıldığı ve binlerce İslâm âliminin kitâbında yazıldığıüzere Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem anaları ve babaları arasındabulunmakla şereflenen bahtiyârların hepsi; zamanlarının ve memleketle rinin en asîl, en şerefli,en cemîl, en temiz zâtları idi. Hepsi azîz, mükerrem ve muhterem idi. İbrâhim aleyhisselâmınbabası Târûh da mü'min olup, fenâ ahlâktan ve âdî, çirkin sıfatlardan uzak idi. Kâfir olan Âzer,babası değil, amcası idi. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)En'âm sûresinin meâl-i şerîfi; "İbrâhim (aleyhisselâm) babası Âzere dediği zaman" olanyetmiş dördüncü âyet-i kerîmesine açık mânâ verilmez. Çünkü Âzer kelimesi baba kelimesininatf-ı beyânıdır. Yâni açıklayıcı bir lafızdır. İbrâhim aleyhisselâm iki kimseye baba demektedir.Birisi kendi babası olan Târûh, diğeri baba dediği amcası veya üvey babası Âzer idi. (Beydâvîve Seyyid Abdülhakîm)Âzer'in amca olduğunu Ehl-i kitâb ve târihçiler söz birliği ile bildirmişlerdir. Âzer'in babaolmadığını, İbrâhim aleyhisselâmın babasının Târûh olduğunu İbn-i Abbâs da radıyallahüanhümâ bildirdi. (İmâm-ı Süyûtî)Âzer, İbrâhim aleyhisselâmın üvey babasıdır. Kendisi çocuk iken ölen asıl babası Târûh'tur.Âzer put yapan bir san'atkâr idi. İbrâhim aleyhisselâm daha çocuk iken putlara ibâdetedilmeyeceğini anlamış, üvey babasının yaptığı putları parçalamış ve bul undukları memleketinyâni Bâbil'in hükümdârı olan Nemrûd'u îmâna dâvet etmiştir. (Senâullah Dehlevî, Süyûtî)