AVAD


Results for "AVAD"

Islamic Glossary

MUFÂVADA ŞİRKETİ

(Islamic Glossary) :
Sermâyedeki hisseleri, kâr ve kullanma hakkı, ortaklar arasında eşit olan ve ortaklarınmüslüman olması ve herbirinin sermâyesinden başka parası bulunmaması şartlarıyla kurulan birşirket. Müsâvat şirketi.Mufâvada şirketinde ortaklardan herbiri, diğer ortakların kefîli ve vekîlidir. Ortaklar,şirketin borçlarından ve teahhüdlerinden (sözleşmelerinden) zincirleme olarak ve bütün mallarıile sorumludurlar. (Mecelle)Mufâvada şirketinde malın herhangi bir parçası satılınca, parası ve kârı bütün ortaklararasında müşterek (ortak) olur. (Avrupalılar Müfâvada şirketini müslümanlardan alıp, Kollektifşirket demişlerdir.) (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

MUHÂLEFETÜN-LİL-HAVÂDİS

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın, zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde (işlerinde) yarattıklarına, hiçbir bakımdanbenzememesi.Âkil ve bâliğ (akıllı ve ergenlik çağına gelmiş) olan kadın ve erkek her müslümanın, Allahüteâlânın zâtî ve subûtî sıfatlarını doğru bilmesi ve inanması lâzımdır. Herkese ilk farz olan şeybudur. Bilmemek özür olmaz, büyük günahtır. Allahü teâlânın zâtî sıfatları yâni zâtına âit olansıfatları altıdır. Bunlar; 1)Vücûd; var olmaktır. 2)Kıdem; varlığının öncesi, başlangıcıolmamaktır. 3)Bekâ; varlığı sonsuz olmaktır, hiç yok olmamaktır. 4)Vahdâniyyet; zâtında,sıfatlarında, işlerinde ortağı benzeri olmamaktır. 5) Muhâlefetün- lil-havâdîs. 6)Kıyambi-nefsihî; varlığı kendinden olup, hep var olması için, hiçbir şeye muhtâç olmamaktır.Bu altısıfatın hiçbiri, mahlûkların (yaratılmışların) hiçbirinde yoktur. (Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)
Plants Glossary

karabaşotu (lavadula stoechas)

(Plants Glossary) :
Ballıbabagiller familyasından, bir veya çok yıllık otsu yahut dip kısmı odunsu bir bitkidir. Ezildiği zaman çok kuvvetli ve hoş olmayan bir koku çıkarır. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. Bir türünden karabaşyağı denilen bir esans çıkarılır. Yurdumuzda alçak makilerde bulunur.Faydası : Ağrıları geçirir. Kalbe kuvvet verir. Damar sertliğinde faydalıdır. Balgam söker. Sara ve beyin hastalıklarında kullanılır. Uyuşukluğu giderir, zindelik verir.
English - Turkish Dictionary

bravado

(English - Turkish Dictionary) :
i. kabadayılık, kurusıkı atma.
Turkish - English dictionary

avadan

(Turkish - English dictionary) :
set of tools.