AVR


Results for "AVR"

Kurdish - Turkish dictionary

avreşî

(Kurdish - Turkish dictionary) :
katarakt (göz).
Ottoman - Turkish Dictionary

AVRET

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Eksik. Gedik. Gizlenmesi lâzım gelen şey. Dinen örtülmesi vâcib olan âzâ, ud yeri. Utanılacak ve hayâ edilecek şey. Erkeklerde göbek ile diz kapağı arasındaki kısım. * Kadın. Zevce. Nikâhlı. * Gece uykuya yatacağı vakit ve seherden evvel uykudan kalkılacak saate de şeriat örfünde "avret" denir. Öğlen ve öğle uykusu zamanına da kezâ aynı isim verilmiştir. (Çünkü o anlarda uyku ve sair sebepler dolayısıyle insan açık saçık bulunabilir. İzinsiz, haber vermeden, kimse, başkasının yanına bu vakitlerde girmemesi İslâm âdâbından ve Kur'ân emirlerindendir.) * Siper. Hududda pusu yeri. Harpte zarar gelecek yer. (Bak: Tesettür)
Islamic Glossary

AVRET

(Islamic Glossary) :
1. İslâmiyet'te akıllı ve bâliğ (ergen ve evlenecek yaşa gelmiş) olan kimsenin namaz kılarkenaçması veya her zaman başkasına göstermesi ve başkasının bakması haram (günâh) olanyerleri.Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:Ey Resûlüm (sallallahü aleyhi ve sellem) ! Mü'min erkeklere söyle, harama bakmasınlarve avret yerlerini haramdan korusunlar. Îmânı olan kadınlara da söyle, haramabakmasınlar ve avret yerlerini haram işlemekten korusunlar. (Nûr sûresi: 30)Avret yerinizi açmayınız (yâni yalnız iken de açmayınız). Çünkü yanınızdan hiçayrılmayan kimseler (melekler) vardır. Onlardan utanınız ve onlara saygılı olunuz.(Hadîs-i şerîf Eşi'at-ül-Lemeât)Hanefî mezhebinde erkeklerin avret yeri göbek altından diz altına kadardır. Diz avrettir.Kadınların ellerinden ve yüzlerinden başka yerleri, bilekleri, sarkan saçları ve ayaklarının altıavrettir. Ancak, kadınların elleri örtecek kadar uzun kollu na mazlık veya geniş baş örtüsü ileelleri örtülü olarak kılmaları daha iyi olur. (İbn-i Âbidîn)Konuşmaya başlamamış olan küçük çocukların avret yerleri yalnız sev'eteyn'i yâni önü ilearkasıdır. Erkek çocukların on yaşına kadar, kızların ise gösterişli oluncaya kadar galîz (kaba)avretlerine (göğüs, koltuk, böğür, uyluk, diz ve sırtlarına), bu ndan sonra bütün avretlerinebakmak câiz değildir, günâhtır. (İbn-i Hümâm)Hamamda çok oturma. Hamamda göbeğin ile dizlerinin arasını açma. Erkeklerin vekadınların, hamamda da avret yerlerini açmaları haramdır, günâhtır. Açan da, bakan damel'ûndur. (Süleymân binCezâ)2. Kadın, hanım.Bir erkek, avretini döğerse, ben onun dâvâcısı olurum. (Hadîs-i şerîf-Zevâcir)
Turkish - English dictionary

avret

(Turkish - English dictionary) :
,-ti 1. private parts, genitals. 2. a part of the body that, by religious law, must be covered. yeri private parts, genitals.
Dream Dictionary of Phrase

AVRET YERİ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Üreme Organları.