AVR


Results for "AVR"

Dictionary of Economics

AVRUPA KÖMÜR VE ÇELİK TOPLULUĞU

(Dictionary of Economics) :
18 Nisan 1951de Paristte imzalanmıştır. Birlik, Almanya, Fransa, İtalya, Fransa, İtalya, Belçika, Holanda ve Luxsemburg arasında kurulmuştur. Avrupa Kömürü ve Çelik Birliğinin kurulması hakkında öneri 9 Mayıs 1950de Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından yapılmıştır.Avrupa Kömür ve Çelik Birliği uluslarüstü bir kuruluştur. Amacı kömür ve çelik işkollarında altı ülkeyi kapsayan tek bir pazar oluşturmak, diğer bir deyişle, gümrük birliği kurmaktır. Üye ülkeler arasındaki kömür, demir ve çelik ticaretinde gümrük vergileri ve miktar kısıtlamalarını kaldırmışlardır. 1958de birlik dışı ülkelere karşı ortak gümrük tarifesi uygulanmaya başlanmıştır.Birlik, kömür ve çelik ticaretinin serbestleştirilmesinin yanısıra kömür ve çelik sektöründe yatırımların hızlandırılmasını, işsizliğin azaltılmasını ve işçilerin konut sorununun çözülmesini amaçlamaktadır. (Ayrıca bk. Avrupa Birliği, Avrupa Ortak Pazarı, Gümrük Birliği, Euratom)
Meteorological Glossary

AVRUPA METEOROLOJİ UYDULARI İŞLETME TEŞKİLATI

(Meteorological Glossary) :
((EUMETSAT)- EUROPEAN ORGANISATION FER THE EXPLOITATION OF METEOROLOGICAL SATELLITES) [k]17 Avrupa ülkesinin üye olduğu uluslararası kuruluş. EUMETSAT'ın başlangıcı 1977'de ilk METEOSAT uydusunun yörüngeye oturtulmasıyla yani Avrupa Uzay Ajansının kurulmasına dayanır. 1981 ve 1983 yıllarında iki defa yapılan hükümetler arası toplantılardan sonra 19 Haziran 1986 yılında EUMETSAT Uluslararası bir kuruluş olarak ortaya çıkar. 1982 yılında alınan kararla birlikte 1983 yılından bu yana ülkemiz de bu kuruluşun bir üyesidir. Kuruluşun temel amacı; operasyonel meteorolojik uydu sistemlerinin kurulması, bakımı ve işletilmesidir. Diğer uydu ile ilgilenen uluslarla birlikte, EUMETSAT'ın çalışmaları, küresel meteorolojik uydu gözlem sistemine katkıda bulunmaktadır. Uydu gözlemleri, sayısal hava tahminlerinde temel girdi olduğu kadar, hava tahminleri ile ilgilenen kişilerin potansiyel tehlike yaratabilecek hava olaylarını daha iyi tahmin etmede en iyi yardımcıdır. Meteorolojik uyduların artan kapasitesi ile birlikte elde edilen uzun dönemli ürünler ve ölçümler iklim değişikliği çalışmalarına da katkıda bulunmaktadır. Kuruluş, 17 üye ülkeden gelen delegelerin seçtiği bir konsey tarafından yürütülmektedir. Kuruluşa, her üye ülke GSMH oranında katkıda bulunur. Merkezi, Darmstadt-Almanya'dadır. Kuruluş çalışanlarını üye ülkelerden alınan kişiler oluşturmaktadır. 1991 yılında başlayan ilk nesil Meteosat programı 2000 yılında yerini 2012 yılına kadar devam edecek olan Meteosat İkinci Nesil Programına bırakmıştır. On yıl gibi kısa bir süre içerisinde A.B.D. ve Rusya gibi küresel uydu gözlem sisteminde söz sahibi olan ülkelerin yanında yer almayı başaran kuruluşun sağladığı bilgiler günümüzde birçok gelişmiş ülke tarafından kullanılmaktadır. Kuruluşun elde ettiği bilgilerin ilk kullanım hakkı üye ülkelerindir. Üye olmayan ülkeler de belli sözleşmeler karşılığı elde edilen ürünleri kullanabilmektedir. Üniversiteler, araştırma kurumları, ticari kuruluşlar, hizmet sağlayıcılar (TV, gazete gibi) ve son kullanıcılar da EUMETSAT ürünlerinden yararlananlar arasındadır.
Dictionary of Economics

AVRUPA ÖDEMELER BİRLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
1950 yılında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye olan ülkeler tarafından kurulmuştur. Amacı çok yanlı bir denkleştirme sistemi aracılığı ile birlik için ticaretin gelişmesine katkıda bulunmak ve konvertibiliteye geçişi kolaylaştırmak olmuştur. Üyelerin büyük bir bölümü paralarını konvertibil duruma getirmeleri nedeni ile Avrupa Ödemeler Birliği yerini 1958 yılında Avrupa Para Antlaşmasına bırakmıştır. (Ayrıca bk. Avrupa Para Antlaşması Liberasyon)
Meteorological Glossary

AVRUPA ORTA-VADELİ İSTİDLALLER MERKEZİ

(Meteorological Glossary) :
((ECMWF) - THE EUROPEAN CENTRE FOR MEDIUM-RANGE WEATHER FORECASTS) [k]1973 Yılında, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Projesinin (COST- European Cooperation in Science and Technology) ardından bir sözleşmeyle kurulan Merkeze 18 Avrupa ülkesi üyedir. Haziran 1979'da ilk gerçek zamanlı orta vadeli hava tahminini yapan merkez, 1 Ağustos 1979 tarihinden bu yana, operasyonel olarak orta vadeli hava tahminlerini hazırlamaktadır. Merkezin temel amacı: Orta vadeli hava tahmini için sayısal yöntemlerin geliştirilmesi, üye ülkelerin meteoroloji servislerine hazırlanan orta vadeli hava tahmin raporlarını dağıtmak, bu tahminlerin geliştirilmesi konusunda yapılacak olan bilimsel ve teknik araştırmaları desteklemek, ve gerekli meteorolojik verilerin toplanması ve depolanmasıdır. Merkez bu amaçlara ek olarak; kendi bilgisayar olanaklarını Üye ülkelerden araştırma yapacak olanların hizmetine sunmak, Dünya Meteoroloji Teşkilatının (WMO) yürütmekte olduğu programa yardımcı olmak, Üye ülke çalışanlarına sayısal hava tahmini konusunda uzman kişiler aracılığıyla eğitim sağlamak ve kendi arşivinde var olan verileri, bilgileri üyelerinin hizmetine sunmak gibi amaçları da yerine getirmeye çalışmaktadır. Hali hazıra, ülkemiz başta olmak üzere, dünyanın birçok ülkesi ECMWF tarafından hazırlanan orta vadeli hava tahminlerinden büyük yarar sağlamaktadır. Merkezin üye ülkelere gönderdiği ürün çeşidi oldukça fazladır.
Dictionary of Economics

AVRUPA PARA ANTLAŞMASI

(Dictionary of Economics) :
Avrupa Ödemeler Birliğinin yerini almak üzere kurulmuºtur. Avrupa Para Antlaşması da Avrupa Ödemeler Birliği gibi üyeler arası ekonomik işlemlerde çok yanlı bir denkleşme mekanizmasının gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. Ancak, Avrupa Para Anlaşması denkleştirme işlemlerinin konvertibl döviz ya da altınla yapılmasını öngörmektedir.Avrupa Para Anlaşmasına paralel olarak çok yanlı ödeme mekanizmasının işleyişini kolaylaştırmak üzere bir Avrupa Fonu oluşturmuştur.