AZA


Results for "AZA"

Kurdish - Turkish dictionary

azad

(Kurdish - Turkish dictionary) :
özgür, hür.
Ottoman - Turkish Dictionary

AZAD

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Kısa ve sık olarak dikilmiş.
Islamic Glossary

ÂZÂD

(Islamic Glossary) :
Kurtulmuş, serbest.İnsanoğlu, gönül verdiği şeyin kulu olur. Ârifler, Allahü teâlâdan başkasına kalblerinibağlamadıklarından, O'ndan başkasının kulu olmaktan âzâd olmuşlardır. Cenâb-ı Hakk'a tamanlamıyla kul olan, O'ndan başkasına kul olmaktan âzâd olur. (İbn-i Arabî)
Islamic Glossary

Âzâd Etmek

(Islamic Glossary) :
Serbest bırakmak, hürriyetine kavuşturmak, kölelikten kurtarmak.Kim kölesine bir tokat atsa yâhut onu döğse, onun keffâreti, köleyi âzâd etmesidir.(Hadîs-i şerîf-Buhârî)Bir kimse Ramazân-ı şerîf ayında bir oruçluya iftar verirse günahları affolur. Hakteâlâ onu Cehennem azâbından âzâd eder. (Hadîs-i şerîf-Et-Tergîb vet-Terhîb, Sahîh-iBuhârî)Köle âzâd etmek çok sevâbdır. İslâmiyet, öldürmeğe gelen düşmandan başka kimseyi köleyapmaz. Bu köleleri âzâd edenleri de çok beğenir. İslâmiyet, köle yapmak dîni değil, köle âzâdetmek dînidir. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

Âzâd Olmak

(Islamic Glossary) :
Serbest olma, kurtulma.Ârefe gecesi ibâdet edenler âzâd olur. (Hadîs-i şerîf-Et-Tergîb vet-Terhîb)Ramazan ayı öyle bir aydır ki ilk günleri rahmet, ortası af ve mağfiret ve sonuCehennem'den âzâd olmaktır. (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Buhârî)