Armel


"Armel" Kelimesi için arama sonuçları

Osmanlıca - Türkçe Sözlük

KARMELE

(Osmanlıca - Türkçe Sözlük) :
Yapraksız küçük ağaç.
Yemek Tarifleri Sözlüğü

MARMELATLAR-ÇİLEK MARMELATI

(Yemek Tarifleri Sözlüğü) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kilo çilek 1. Çilekler saplarından ayıklanır,1 bardak şeker bol su içerisine konur. Bir müddet1 limon kum ve çamurlarının çözülmesi içinbekletilir. Sudan alınır, birkaçdefa daha iyice yıkanır. Suyusüzülür, bir kaba konur.2. Susuz olarak beş bardak şekerserpilir, karıştırılır. Yirmi dörtsaat öylece bırakılır.3.Tencerenin dibinde biriken şurubuçileklerden ayrılır. Şurup ateşekonur. Koyuca kıvama gelinceye kadarkaynatılır.4.Diğer tarafta çilekler iyiceezilir şuruba atılır, bir müddetdaha kaynatılır, ocaktan alınır,soğuyuncaya kadar karıştırılır.Böylelikle çilekler şurubu tamamençekmiş olur. Soğuk halde kavanozlaradoldurulur, ağızları iyicekapatılır.
Yemek Tarifleri Sözlüğü

MARMELATLAR-DOMATES MARMELATI

(Yemek Tarifleri Sözlüğü) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI2 Su bardağı domates 1. Olgun, çürüksüz domateslersuyu yıkanır, rendelenir. İnce ilistirden2 su bardağı şeker geçirilir. Çekirdekleri ve kabuklarıYarım limon ilistirin üstünde kalır. Alta geçen1 paket vanilya etli suyunun iki bardak ölçülür, birkaba alınır.2. Domatesin suyu ile şeker hafifateşte diğer marmelatlarda olduğugibi kaynatılır, koyulaştırılıpkıvama getirilir3. Ocaktan indirileceğine yakınyarım limon suyu sıkılır, tekrarbirkaç dakika kaynatılır.4. Ateşten aldıktan sonra küçük birpaket veya bir çay kaşığı vanilyakatılıp. karıştırılır. Sıcak olarakkavonazlara doldurulur
Yemek Tarifleri Sözlüğü

MARMELATLAR-ELMA MARMELATI

(Yemek Tarifleri Sözlüğü) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 Kilo elma 1. Marmelâtı yapmak için bilhassa3 bardak şeker kokulu elmalar seçilir. Önce elmalar1 gram limon tuzu yıkanır, dilimlenir veveya bir limon çekirdekleriyle beraber birtencereye konarak az bir su ilehaşlanır. Elle kolayca ezilecekkadar yumuşayınca çıkarılır, suyusüzülür. Kevgirden geçirilir.Böylece ezmesi elde edilir.2. Bu ezme tencereye konarakpişirilmeye başlanır. pişmesırasında partiler halinde şekeriilave edilir.3.İndirileceğine yakın limon tuzuveya limon bir limonun suyukatılır.. taşım kaynadıktan sonrasıcak olarak kavanozlara doldurulur.Marmelât çok az kaynatılırsa suluolur, o zaman çabuk bozulur, Çokkaynatılırsa bu defa özelliğinikaybeder, rengi koyulaşır. Pekmakbul olmaz. Biraz da bu melekeişidir. Mamafih zor da değildir.Dikkatlice yapılırsa hafif, güzelbir tatlı olur.
Yemek Tarifleri Sözlüğü

MARMELATLAR-ERİK MARMELATI

(Yemek Tarifleri Sözlüğü) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 Kilo erik 1. Olgun erikler yıkanır,5 bardak şeker çekirdekleri ile birlikte kevgirden1 kahve kaşığı limon geçirilir. Ezilir, (sert eriktuzu veya bir limon çeşitlerinden ise, az suylasuyu. haşlıyarak yumuşatılır).2. Kevgirden geçirilip ezilen erikateşe konur, pişirilmeye başlanır.Pişme sırasında partiler halindeşekeri konur. İndirileceğine yakınlimon tuzu katılır veya bir limonunsuyu sıkılır. Bir dakika dahakarıştırarak pişirildikten sonraateşten alınır. Sıcak olarakkavanozlara doldurulur. Karışıkmarmelâtta olduğu gibi işlemyapılır.NOT:Ağzı kapatılan marmelat 7-8 günsonra kavanoz açılarak muayeneedilir. Eğer üstü sulanmış ise hiçvakit kaybetmeden tekrarkaynatılmalıdır. Marmelâtlarrutubetli yerlerde saklanmayıp,havadar ve kuru yerlerdesaklanmalıdır. Kontrol maksadiylemermalatların (bir cinsten olan)hepsini açmamak için bir kavanozyarı doldurulur ve kâğıtlarlakapatılır. Yalnız yarı doldurulmuşkavanoz açılır, muayene edilir.Sulanmamış ise diğer kavanozlaraçılmaz, sulanmışsa hepsi yenidentekrar pişirilir.