Arz


Results for "Arz"

Dictionary of Economics

ARZ TEDÜLÜ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir mal veya hizmetin, diğer koşullar değişmeksizin, çeşitli fiyat düzeylerindeki arz miktarlarını gösteren tablodur. Arz eğrisi, tabloda yer alan değerlerin bire-bir eşleştirilmesi suretiyle çizilir.
Turkish - German Dictionary

arz ve talep

(Turkish - German Dictionary) :
Angebot und Nachfrage.
Dictionary of Economics

ARZ VE TALEP TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir malın talebinin, arzını aşması durumunda fiyatının yükseleceğini ya da düşeceğini öngören teoridir. Teoriye göre, eğer talep miktarı arzdan fazla ise, üreticiler talep fazlalığından dolayı bu maldan daha çok üretecekler ve bu süreç arz ile talepeşitleninceye kadar sürecektir. Eğer arz miktarı talepten fazla ise, talep eksikliği nedeniyle arz fiyatları düşer ve üreticiler sözkonusu maldan daha az üreterek piyasaya sunarlar. böylece arz ve talep miktarları eşitlenmiş olur.
Dictionary of Economics

ARZ VE TALEP YASASI

(Dictionary of Economics) :
Dört tane arz ve talep yasası vardır. 1. Bir mal ya da hizmetin arzı çoğalırsa fiyatı düşer. 2. Bir mal ya da hizmetin arzı azalırsa fiyatı yükselir. 3. Bir mal ya da hizmetin talebi artarsa fiyatı yükselir. 4. Bir mal ya da hizmetin talebi azalırsa fiyatı düşer.
Dictionary of Economics

ARZ YANLI İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
Enfasyonla mücedelede, toplam arzı artırıcı önlemlerin talebi sınırlayıcı önlemlere göre daha etkili olduğunu savunan ekonomik düşünce akımıdır. Arz yanlı iktisatçılar, "enflasyonsuz büyüme"yi gerçekleştirmek için, tasarruf birikimini olumsuz etkileyen vergi yükünün azaltılmasını, işçilerin ödedikleri vergilerin çalışma ve biriktirmeyi özendirecek şekilde düzenlenmesini, devlet harcamalarının ve girişimlerinin azaltılmasını ve bürokratik müdahalelerin ortadan kaldırılmasını önerirler.