Avrupa


Results for "Avrupa"

Ottoman - Turkish Dictionary

AVRUPAÎ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Avrupalılara ait ve onlarla alâkalı Avrupalılar gibi.
Ottoman - Turkish Dictionary

AVRUPALILAŞMAK

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Avrupalıların fikirlerini ve yaşayış tarzını benimsemek. Türkiye'de batılılaşma olarak kullanılmaktadır. Avrupa zamanımızda ilim ve teknikte ilerlemiş olmakla beraber inanışları, ahlâkları, felsefeleri ve yaşayış tarzı ile geri bir düşünüşü temsil eder. Avrupaya, batıya özenmek, eşkiyanın gasbettiği servetine özenmeğe benzer. Batının, mazlum milletleri ezmek için vasıta ve silah olarak kullandığı ilim ve tekniğe sahip olmak, İslâm'ın hakkıdır. İslâm dünyası ilim ve tekniğe sahip olmakla hem batının zulmüne son verecek, hem de bunu insanlığın hayrına, barış için ve insanlığın saadeti, mutluluğu için kullanacaktır. Amma batının hayat felsefesi insanlık için bir zehirdir ve onu reddeder. (Bak: Asrî)
Ottoman - Turkish Dictionary

AVRUPAZÂDE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
f. Avrupa'dan doğan. Avrupa te'siri ile olan. Avrupalıyı taklid eden.
Dictionary of Economics

AVRUPA BİRLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
1972de Avrupa Topluluklarına üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, üye ülkeler arasındaki tüm ilişkileri Avrupa Birliğine dönüºtürme görevini antlaºmalara uygun oalarak 1970li yılların sonlarında gerçekleştirmek üzere öncelikle üstlenmişlerdi. Daha sonra Belçika Başbakanı Tindemans tarafından Avrupa Birliği konusunda bir rapor hazırlanmıştır. Tindemans Raporu ortak bir dış politika, Avrupanın güvenliği üzerine karşılıklı görüş bildirimi bir Avrupa güvenlik modeli iktisadi ve parasal birliğin hızlandırılması ve kurumların sağlamlaştırılması gibi daha geniş bir bütünleşmeyi sağlayabilecek konulara önem vermektedir.
Dictionary of Economics

AVRUPA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ

(Dictionary of Economics) :
OEEC adıyla bilinen ve 3 Nisan 1948de 16 ülke tarafından Pariste imzalanan bir anlaºmayla kurulan örgüt. Örgütün amacı, Avrupa Kalkınma Programı (Marshall Planı) çerçevesinde Avrupa ülkeleri ekonomilerini yeniden toparlama çabalarını koordinasyon içinde yürütmekti. Türkiyenin de kurucuları içinde bulunduğu OEECnin çeºitli işlevleri arasında, üye ülkeler arasındaki ticaret sınırlamalarını kaldırmaya yardımcı olmak, kıt kaynakları paylaştırmak ve ortak ekonomik çıkarlarla ilgili konularda düzenli bir danışmanlık hizmeti kurmak da vardı. 1961de OEECnin yerini, ABD ve Kanada gibi Avrupa dışındaki ülkeleri de kapsayan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) aldı. (Ayrıca bk. Marshall Planı, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü)