Avrupa


Results for "Avrupa"

Dictionary of Economics

AVRUPA EKONOMİK TOPLULUĞU

(Dictionary of Economics) :
25 Mart 1957de imzalanan Roma antlaºmasi ile kurulmuştur. Avrupa Ekonomik Topluluğunun kurucusu durumunda olan ülkeler Federal Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda ve Luxsemburgdur. Kısaca bu ülkeler, Altılar olarak adlandırılmaktadır. 1 Ocak 1978de İngiltere, İrlanda ve Danimarkanın katılmasıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) üye olan ülkelerin sayısı dokuza yükselmiştir. 1 Ocak 1981de Yunanistan ve 1 Ocak 1986da İspanya ve Portekizin AETye tam üyeliğin gerçekleşmesi sonucu tam üye ülke sayısı oniki olmuştur.Roma antlaşmasına göre AET nin, temel amaçları aşağıdaki gibi sıralanabilir:1) Üye ülkeler arasında mal, hizmet, sermaye ve işgücünün serbestçe dolaşımını sağlamak.2) Para, maliye ve kambiyo alanlarında ortak bir politika belirlemek.3) Dış ticaret, tarım ve ulaştırma alanlarında ortak politikalar benimsemek.4) Ekonomide rekabetçi işleyişin bozulmasını önlemek.5) Üye ülkelerin ekonomi politikalarının koordinasyonunu sağlamak.6) Topluluk dışı ülkelere karşı ortak bir gümrük tarifesi uygulamak.Kısaca AETnin asıl amacı Batı Avrupada bir iktisadi birlik kurmak ve daha sonra siyasal birleşmeyi sağlamaktır.AET ülkeleri kendi aralarındaki ticarette tarife ve kotaları kaldırarak Topluluk dışındaki ülkelere karşı ortak gümrük tarifesi uygulamaktadırlar. AETde iºgücünün serbest dolaşımı gerçekleştirilmiştir. AET ülkeleri ortak bir dış ticaret politikası ve ortak tarım politikasını uygulamaya koymuşlardır.Türkiye ile AET arasında 1963 tarihinde Ankara antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Türkiye ile AET arasında ortak üyelik statüsü kurulmuştur. Türkiye 1987 yılında AETye tam üyelik için baºvuruda bulunmuºtur. (Ayrica bk. Gümrük Birliği, Avrupa Birliği, Klasik Dış Ticaret Teorisi, Avrupa Kömür ve Çelik Birliği, Benelüx)
Dictionary of Economics

AVRUPA KÖMÜR VE ÇELİK TOPLULUĞU

(Dictionary of Economics) :
18 Nisan 1951de Paristte imzalanmıştır. Birlik, Almanya, Fransa, İtalya, Fransa, İtalya, Belçika, Holanda ve Luxsemburg arasında kurulmuştur. Avrupa Kömürü ve Çelik Birliğinin kurulması hakkında öneri 9 Mayıs 1950de Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından yapılmıştır.Avrupa Kömür ve Çelik Birliği uluslarüstü bir kuruluştur. Amacı kömür ve çelik işkollarında altı ülkeyi kapsayan tek bir pazar oluşturmak, diğer bir deyişle, gümrük birliği kurmaktır. Üye ülkeler arasındaki kömür, demir ve çelik ticaretinde gümrük vergileri ve miktar kısıtlamalarını kaldırmışlardır. 1958de birlik dışı ülkelere karşı ortak gümrük tarifesi uygulanmaya başlanmıştır.Birlik, kömür ve çelik ticaretinin serbestleştirilmesinin yanısıra kömür ve çelik sektöründe yatırımların hızlandırılmasını, işsizliğin azaltılmasını ve işçilerin konut sorununun çözülmesini amaçlamaktadır. (Ayrıca bk. Avrupa Birliği, Avrupa Ortak Pazarı, Gümrük Birliği, Euratom)
Dictionary of Economics

AVRUPA ÖDEMELER BİRLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
1950 yılında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye olan ülkeler tarafından kurulmuştur. Amacı çok yanlı bir denkleştirme sistemi aracılığı ile birlik için ticaretin gelişmesine katkıda bulunmak ve konvertibiliteye geçişi kolaylaştırmak olmuştur. Üyelerin büyük bir bölümü paralarını konvertibil duruma getirmeleri nedeni ile Avrupa Ödemeler Birliği yerini 1958 yılında Avrupa Para Antlaşmasına bırakmıştır. (Ayrıca bk. Avrupa Para Antlaşması Liberasyon)
Dictionary of Economics

AVRUPA PARA ANTLAŞMASI

(Dictionary of Economics) :
Avrupa Ödemeler Birliğinin yerini almak üzere kurulmuºtur. Avrupa Para Antlaşması da Avrupa Ödemeler Birliği gibi üyeler arası ekonomik işlemlerde çok yanlı bir denkleşme mekanizmasının gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. Ancak, Avrupa Para Anlaşması denkleştirme işlemlerinin konvertibl döviz ya da altınla yapılmasını öngörmektedir.Avrupa Para Anlaşmasına paralel olarak çok yanlı ödeme mekanizmasının işleyişini kolaylaştırmak üzere bir Avrupa Fonu oluşturmuştur.
Dictionary of Economics

AVRUPA PARA BİRİMİ

(Dictionary of Economics) :
Avrupa Para Birimi Avrupa Para Sistemi içinde yer alır. Kısaca ECU (European Currensy Unit) olarak bilinir. ECU Avrupa Para Sistemine üye ülkelerin ulusal paralarının belirli bir miktarda bir araya getirilmesinden oluşan bir para sepetidir. Sepet içindeki paralara ilgili ülkelerin göreli ekonomik güçlerini yansıtan bir ağırlık verilmiştir.ECUnun fonksiyonları şöyle sıralanabilir:1) Üye ülkelerin döviz kurları açısından bir referans birimidir.2) Döviz piyasalarının müdahale ve kredi mekanizmaları ile ilgili işlemlerde hesap birimi olarak görev yapar.3) Bir paranın diğer paradan ne zaman saptığını göstermek için gösterge rolü oynar.4) Topluluk kapsamındaki parasal kuruluşların ortak ödeme aracıdır.Günümüzde ECU yalnızca merkez bankaları arasında kullanılmaktadır.