Avrupa


Results for "Avrupa"

Dictionary of Economics

AVRUPA ATOM ENERJİSİ TOPLULUĞU

(Dictionary of Economics) :
1956 yılında kurulan ve AET'nin kuruluşuna öncülük eden kuruluşlardandır. Ilk başta nükleer enerji arzını arttırmak amacıyla kurulmuştur. Fakat zaman içinde, enerji konusu ile ilgili olumsuz beklentilerin gerçekleşmemesi üzerine EURATOM'un günümüzdeki amacı, "nükleer enerjinin barışcıl amaçlarla kullanımını sağlamak" şeklinde değiştirilmiştir.
Dictionary of Economics

AVRUPA KOMİSYONU

(Dictionary of Economics) :
Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yürütme organı olan Komisyon, AET'de bir hükümet gibi faaliyet göstererek, Bakanlar Konseyi'nin kararlarını yürütürve sonuçları hakkında Konseye bilgi verir.
Dictionary of Economics

AVRUPA PARA YILANI SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
AET üyesi ülkelerin 1972 yılı itibariyle uygulamaya koydukları sınırlı ortak parasal dalgalanma sistemidir. Bu ülkeler paralarının değerlerinin karşılıklı dalgalanmalarına sınırlar çizmişlerdir. Bu marj % + - 2.25 olarak, üye ülkelerinin paralarının ABD Doları karşısında dalgalanma marjı ise % + - 4.45 olarak belirlenmiştir.
Dictionary of Economics

AVRUPA EKONOMİK TOPLULUĞU

(Dictionary of Economics) :
25 Mart 1957'de Fransa, F. Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika ve Luxemburg'un imzaladığı ve 1 Ocak 1959'da yürürlüğe giren Roma Anlaşması ile kurulan bir gümrük birliğidir. Üye sayısı İngiltere, İrlanda, Danimarka, Yunanistan,Portekiz ve İspanya'nında katılması ile onikiye çıkmıştır.TTopluluğun amacı, ortak bir pazarın kurulması, üye ülkelerin iktisat politikalarının zamanla birbirlerine yaklaştırılarak topluluk içinde ekonomik faaaliyetlerin en etkin biçimde gerçekleştirilmesi, yaşama standardının yükseltilmesi ve üye ülkeler arasında sıkı işbirliğinin sağlanmasıdır. Topluluğun faaliyetleri ise; üye ülkeler arasında malların, işgücünün ve sermayenin herhangi bir sınırlamayla karşılaşmaksızın serbest dolaşımını sağlamak; para, maliye ve kambiyo alanlarında ve tarımda üye ülkeler arasında ortak bir politika saptamak; topluluk dışı ülkelere ortak bir gümrük tarifesi uygulamak; ulaşım, enerji, vb. alanlarda ortak bir tutum saptamak; üye ülkelerin yasal mevzuatlarınıbirbirleriyle uyumlu duruma getirmektir.
Dictionary of Economics

AVRUPA SERBEST TİCARET BÖLGESİ

(Dictionary of Economics) :
İngiltere, Norveç, İsveç, İsviçre, Danimarka, Portekiz ve Avusturya'nın 1959 yılında kurduğu birlik, üye ülkeler arasında bir serbest ticaret bölgesinin kurulmasını amaçlamıştır. Bu ülkeler kendi arasında yapttıkları ticarette ithalat tarifelerini kaldırmışlar, üçüncü ülkelere karşı da, her üye ülke kendi tarifesini korumuştur.