AŞEN


Results for "AŞEN"

Philosophical Dictionary

Gasendizm.

(Philosophical Dictionary) :
Gassendi atomculuğu... Gasendizm (Fr. Gassendisme), Gassendi'nin atomculuğunu dilegetirir. Epikuros'un izdaşı olan XVII. yüzyılın büyük düşünürü Gassendi (1592-1655), yeniçağın en olgun özdekçisidir. Gassendi'ye göre her varlığın dayanağı ve tözü özdektir, bu özdek de atom'dur. VII. yüzyılda Paris üniversitesi öğrencileri iki bölüme ayrılmışlardı; bir bölümü Gassendi'ci (Fr. Gassendiste), öbür bülümü de Dekart'çı (Fr. Cartiste)'ydı... Dekartçılar akılcılğı, Gassendiciler de deneyciliği savunuyuorlardı. bkz. Atomculuk, Özdekçilik, Deneyselcilik, Dekartçılık.
Medicine and Hematology Glossary

PARASENTEZ

(Medicine and Hematology Glossary) :
İçinde su veya cerahat toplanmış bir vücut boşluğundaki sıvıyı çıkarmak için yapılan delme ameliyatı.
Names Dictionary

ASENA

(Names Dictionary) :
Kız ismi.Güzel,alımlı kadın.
Islamic Glossary

Ahlâk-ı Hasene

(Islamic Glossary) :
Güzel huylar. Dînin ve aklın beğendiği huylar.Ahlâk-ı hasenenin alâmeti, insanlardan gelen sıkıntı ve eziyete katlanmaktır. (AbdülhakîmArvâsî)Ahlâk-ı hasenenin on alâmeti vardır: Çok îtirâz etmemek. Adâlet sâhibi olmak. Kendinibeğenmemek. İnsanların ayıplarını örtmek. Müslüman kardeşinin kusurunu görünce hüsn-i zânetmek (onu iyiye yorumlamak ve hakkında iyi düşünmek). Başkasından gelen e ziyet vesıkıntılara katlanmak. Nefsine (kendine) zulmetmemek. Kendi ayıplarına bakıp başkalarınınayıplarını araştırmamak. Herkese karşı güler yüzlü, yumuşak ve tatlı sözlü olmak. (Yûsuf binEsbat)
Islamic Glossary

Bid'at-ı Hasene

(Islamic Glossary) :
Resûlullah'ın ve dört halîfesinin zamanlarında bulunmayıp da, dinde sonradan meydanaçıkan ve bir sünnetin unutulmasına sebeb olmayan minâre, medrese, mektep yapmak, İslâmî vefaydalı kitaplar yazmak gibi güzel şeyler. (Bkz. Sünnet)