AŞEN


Resultados para "AŞEN"

Diccionario filosófico

Gasendizm.

(Diccionario filosófico) :
Gassendi atomculuğu... Gasendizm (Fr. Gassendisme), Gassendi'nin atomculuğunu dilegetirir. Epikuros'un izdaşı olan XVII. yüzyılın büyük düşünürü Gassendi (1592-1655), yeniçağın en olgun özdekçisidir. Gassendi'ye göre her varlığın dayanağı ve tözü özdektir, bu özdek de atom'dur. VII. yüzyılda Paris üniversitesi öğrencileri iki bölüme ayrılmışlardı; bir bölümü Gassendi'ci (Fr. Gassendiste), öbür bülümü de Dekart'çı (Fr. Cartiste)'ydı... Dekartçılar akılcılğı, Gassendiciler de deneyciliği savunuyuorlardı. bkz. Atomculuk, Özdekçilik, Deneyselcilik, Dekartçılık.
Medicina y Hematología Glosario

PARASENTEZ

(Medicina y Hematología Glosario) :
İçinde su veya cerahat toplanmış bir vücut boşluğundaki sıvıyı çıkarmak için yapılan delme ameliyatı.
nombres Diccionario

ASENA

(nombres Diccionario) :
Kız ismi.Güzel,alımlı kadın.
Glosario Islámica

Ahlâk-ı Hasene

(Glosario Islámica) :
Güzel huylar. Dînin ve aklın beğendiği huylar.Ahlâk-ı hasenenin alâmeti, insanlardan gelen sıkıntı ve eziyete katlanmaktır. (AbdülhakîmArvâsî)Ahlâk-ı hasenenin on alâmeti vardır: Çok îtirâz etmemek. Adâlet sâhibi olmak. Kendinibeğenmemek. İnsanların ayıplarını örtmek. Müslüman kardeşinin kusurunu görünce hüsn-i zânetmek (onu iyiye yorumlamak ve hakkında iyi düşünmek). Başkasından gelen e ziyet vesıkıntılara katlanmak. Nefsine (kendine) zulmetmemek. Kendi ayıplarına bakıp başkalarınınayıplarını araştırmamak. Herkese karşı güler yüzlü, yumuşak ve tatlı sözlü olmak. (Yûsuf binEsbat)
Glosario Islámica

Bid'at-ı Hasene

(Glosario Islámica) :
Resûlullah'ın ve dört halîfesinin zamanlarında bulunmayıp da, dinde sonradan meydanaçıkan ve bir sünnetin unutulmasına sebeb olmayan minâre, medrese, mektep yapmak, İslâmî vefaydalı kitaplar yazmak gibi güzel şeyler. (Bkz. Sünnet)