BUHAR


Results for "BUHAR"

Meteorological Glossary

BUHAR GERİLİMİ

(Meteorological Glossary) :
(VAPOR TENSION) [i]Meteorolojide genel atmosferik basıncın su buharınca meydana getirilen kısmı için kullanılan terim. Buhar basıncı, sürgülü nem cetveli veya tabloları yardımıyla kuru ve ıslak hazne sıcaklık değerlerinden dolaylı olarak elde edilir. Buhar basıncı ile eş anlamlıdır.
Meteorological Glossary

BUHAR İZİ

(Meteorological Glossary) :
(VAPOR TRAIL) [i]Açık, nemli ve soğuk hava içerisinde uçan bir uçağın arkasında bıraktığı bulut benzeri ince iz. Buhar izi, uçak motorundan atmosfere bırakılan sıcak su buharının hemen soğuması ve yoğunlaşması sonucu oluşmaktadır.
Meteorological Glossary

BUHAR PUSU

(Meteorological Glossary) :
(STEAM MIST) [i]Göl ve ırmak gibi açık su yüzeylerinden gerçekleşen buharlaşma sonucunda oluşan ve görüşü sisten daha az kısıtlayan pus çeşidi.
Meteorological Glossary

BUHAR SİSİ

(Meteorological Glossary) :
(STEAM FOG) [i]Soğuk hava kütlesinin sıcak ve nemli bir yüzey üzerinde hareketi sırasında, yerden yükselen bir buhar şeklinde yoğunlaşma ile oluşan adveksiyon sisi çeşidi. Su yüzeyinde oluşması durumunda deniz dumanı adı verilir. Arktik deniz dumanı bu çeşit sisin anlaşılması için iyi bir örnektir.
Meteorological Glossary

BUHARLAŞMA

(Meteorological Glossary) :
(EVAPORATION) [i]Sıvı maddenin gaz haline dönüşme süreci. Meteorolojide, sıvı haldeki suyun su buharı haline geçme süreci. Bu süreç devamlıdır ve yoğunlaşma işlemine kadar sürer. Atmosferde tersine gerçekleşen olay yoğunlaşmadır. Buharlaşma havuzuna ölçülü olarak koyulan suyun gün içinde eksilen miktarı ölçülerek, o güne ait buharlaşma miktarı belirlenir. Yeryüzünün % 75'nin okyanus, deniz, göl ve ırmaklarla kaplı olduğu düşünülürse, günde çok büyük miktarda su buharı atmosfere taşınmaktadır. Serbest su yüzeyinden oluşabilecek buharlaşmanın oranı bir çok faktöre bağlıdır fakat bunlardan en önemlisi yüksek sıcaklık ve düşük buhar basıncıdır. Sıcak ve kuru iklimlerde buharlaşma daha fazladır. Yıllık toplam buharlaşma miktarı yıllık toplam yağıştan az veya fazla olabilir.