BULUT


Results for "BULUT"

Meteorological Glossary

BULUT BOŞALIMI

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD DISCHARGE) [i]Cumuluform tipi bulutlar içinde gerçekleşen, şimşek çakması şeklinde elektrik deşarjı. "lightning" - şimşek ile aynı anlama gelmektedir.
Meteorological Glossary

BULUT ÇEŞİDİ

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD GENERA) [i]Bulut sınıflamasında belirtilen 10 çeşit bulut: Ci, Cc, Cs, Ac, As, Ns, Sc, St, Cu, ve Cb.
Turkish - German Dictionary

bulut gibi sarhoş

(Turkish - German Dictionary) :
sternhagelvoll.
Meteorological Glossary

BULUT KARTI

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD CHART) [i]Her istasyonun vermiş olduğu rapora dayanarak hazırlanmış, üzerlerine bulut sembolleri işaretlenmiş, farklı renklerle aşağı ve yukarı seviyelerdeki bulut yönleri ve rüzgar hızları belirtilmiş ve bulut kapalılık miktarı istasyon yuvarlağı içinde gösterilmiş olan kart. Renkler ülkeden ülkeye değişebilir ama genellikle yeşil taramalar çok bulutlu ve kapalı alanları, sarı taramalar ise yağış olabilecek yerleri gösterir. "nephanalysıs" olarak da bilinir.
Meteorological Glossary

BULUT MİKTARI

(Meteorological Glossary) :
(CLOUD AMOUNT) [i]Belli bir bulut tipine göre veya tüm bulutlara göre gökyüzünün örtülmüşlük oranı. Sinoptik Meteorolojik amaçlarla gökyüzünün rasatçı tarafından görülen kısmı 8 eşit parçaya bölünür ve 0 ile 8 arasında kapalılık değerlendirilir. 0 açık havayı, 8 ise tamamen kapalı havayı gösterir. Eğer herhangi bir engel tarafından -sis,duman vs.- gökyüzü görülemiyorsa o zaman da 9 ile kodlama yapılır. Klimatolojik olarak ise, gökyüzü 0 ile 10 arası değerlendirilir.