BUZUL


Results for "BUZUL"

Meteorological Glossary

BUZUL ÇAĞI ARASI

(Meteorological Glossary) :
(INTERGLACIAL PHASE) [i]Belirtilen bir buzul çağında, birbiri ardına oluşan buz katmanları arasındaki ara dönem için kullanılan bir terim.
Meteorological Glossary

BUZUL/YAMAÇ RÜZGARI

(Meteorological Glossary) :
(GLACIER WIND) [i]İçerisinde mağaraya benzer yerler ve boşluklar bulunan bir buzuldan, -buzul içerisindeki havanın dışarıdakine oranla nispeten soğuk olması nedeniyle oluşan yoğunluk farkından dolayı- dışarıya ve aşağı doğru esen soğuk rüzgar. Aynı gerekçelerle oluşan bu tür rüzgarları dağ ve tepelerdeki mağaralarda yaz ve kış mevsimlerinde de görmek mümkündür. Bu terim buzullardan aşağıya doğru esen yüksek hızlı rüzgarlar için de kullanılır. Katabatik rüzgarların bir çeşidi olan ve öğle saatlerinden itibaren en yüksek hıza erişen bu rüzgarların oluşum nedeni, buzla temas halinde olan hava tabakasının aynı seviyedeki hava parselinden daha soğuk olmasıdır.
Meteorological Glossary

BUZULBİLİM

(Meteorological Glossary) :
(GLACIOLOGY) [i]Yeryüzü üzerindeki kar ve buz dağılımı ile bunların gelişim ve değişimlerini inceleyen bilim. Bu dalda yapılan çalışmalar, meteorolojide iklim değişikleri yönünden büyük önem taşır.
Turkish - English dictionary

buzulkar

(Turkish - English dictionary) :
névé, firn.
Meteorological Glossary

BUZULLAŞMA

(Meteorological Glossary) :
(GLACIATION) [i]Oraj bulutlarının tepe veya tepelerine yakın yerlerde aşırı derecede soğumuş olan su damlacıklarının ani olarak buz kristallerine dönüşmesi süreci. Bu tür bir olay daha çok Cb bulutlarının örse benzeyen tepelerinde gerçekleşir.