BÖLGE


Results for "BÖLGE"

Ottoman - Turkish Dictionary

HASSAS BÖLGELER

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
t. Sivil savunmada düşmanın hedef tutacağı bölgeler. Her hassas bölgenin ehemmiyeti aynı değildir. Hava savunması bakımından eldeki imkanlar ve hassas bölgeler arasında öncelik tesbitine ihtiyaç vardır. Hassas bölgeler, sırasıyla:1) Atomik vurucu üslerin bulunduğu bölgeler.2) Yüzeyden yüzeye füze üsleri.3) Darbe karargahları.4) Özel cephane depoları.5) Uçaksavar birlikleri.6) Radar mevzileri'dir.
Dictionary of Economics

AVRUPA SERBEST TİCARET BÖLGESİ

(Dictionary of Economics) :
1979 yılında İngiltere, Norveç, İsveç, Danimarka, Avusturya, Portekiz ve İsviçre tarafından kurulmuştur. Kısaca EFTA olarak bilinir. 1961 yılında Finlandiya, 1970 yılında İzlanda EFTAya katılmıştır. Danimarka ve İngiltere 1973de, Portekiz ise 1985 yılında EFTAdan ayrılarak AETye katılmıştır.EFTA ülkeleri kendi aralarındaki ticarette gümrük vergileri, kotaları ve diğer ticareti kısıtlayıcı önlemleri kaldırmışlardır. Ancak tarımsal ürünlerde ticaret kısıtlamaları varlığını sürdürmektedir. EFTA ülkeleri birlik dışı ülkelere karşı kendi dış ticaret politikalarını bağımsız biçimde uygulamaya koymaktadırlar.EFTA AETye göre daha az ilerleme göstermiº bir iktisadi bütünleşme biçimidir. AETnin günümüzde iktisadi birleºme yönünden başarılı olması EFTAnın önemini azaltmıştır.
Dictionary of Economics

BÖLGESEL KALKINMA

(Dictionary of Economics) :
Aynı ülkede değişik coğrafi alanlar arasındaki ekonomik gelişmişlik farkları bazen katlanılması güç boyutlara ulaşabilir. Sözgelimi İtalyanın kuzeyi ve güneyi arasında böyle bir fark vardır. Kuzey İtalya sanayiin geliştiği, işsizliğin çok az olduğu ve insanların gelir düzeyinin yüksek olduğu bir bölgedir. Güney İtalya ise tarımın ağır bastığı, işsizliğin yaygın olduğu ve gelir düzeyinindüşük olduğu bir kesimidir. Türkiyenin doğusu ile batısı arasında da benzer farklar vardır. Bu farkları kısmen de olsa gidermek üzere devletler bazen duruma müdahale eder ve geri kalmış bölgenin kalkındırılmasına yönelik planlar hazırlarlar. Bunlara bölgesel kalkınma planı denir. Bu planlarla devlet yatırımları düzenlenirken sözkonusu bölgelere öncelik ve ağırlık verilir, özel kesimin bu bölgelerde yatırım yapması için teşvikler, vergi indirimleri sağlanır. Ayrıca bölgelerin özelliklerinden kaynaklanan başka tedbirler de alınabilir.
Dictionary of Economics

BÖLGESEL PLANLAMA

(Dictionary of Economics) :
Bir bölgeye ilişkin düzenlemelerin sistemli hale getirilmesiyle bölgesel planlama oluşur. Bölgesel planlama, bölgesel kalkınmayı sağlamak amacına dönük olabileceği gibi, bölgenin farklılaştırılması maksadıyla da hazırlanabilir. Sözgelemi New York ve çevresinin çevre kirliliği, ulaşım ve aşırı nüfus yoğunlaşması sorunlarını birbiriyle ilişkisi içinde ve bir bütün olarak ele alarak çözmeyi amaçlayan bölgesel bir plan hazırlanabilir.
Dictionary of Economics

LATİN AMERİKA SERBEST TİCARET BÖLGESİ (LAFTA)

(Dictionary of Economics) :
1960 yılında Mondevideo anlaşması ile 7 ülke arasında kurulan ve amacı bölgede ticaretin serbestleştirilmesi, üye ülkelerin tarımsal kalkınma ve sanayileşme politikalarının koordine edilmesi olarak belirlenen uluslararası bir ticaret birliği. Birliğin kurcu üyeleri şunlardır:Arjantin, Meksika, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay. Birliğe 1962 yılında Kolombiya ve Evadıor, 1966da Venezuella, 1967 yılında Bolivya katılmıştır. Üyeleri arasında büyük gelişme farklılıklarının olması ve bölgede meydana gelen siyasal çalkantılar nedeniyle arzu edilen yönde gelişmesi sağlanamayan birlik 1981 yılında dağılmış, yerine Latin Amerika Entegrasyon Birliği (ALADI) kurulmuştur.Sayıları 11 olan üyeler bu yeni kuruluşta üç kategoriye ayrılmıştır. En gelişmişler (Arjantin, Brezilya, Meksika), orta düzeyde gelişmişler (Şili, Kolombiya, Peru, Uruguay, Venezuella), en az gelişmişler (Bolivya, Ekvador, Paraguay). Bu kuruluş üyeler arasında ortak pazar kurmak için herhangi bir takvim konusu olmaksızın, iki yanlı tercih anlaşmalarını özendirmesi gibi daha esnek ve sınırlı bir rol üstlenmiştir.