BÜTÇE


Results for "BÜTÇE"

Dictionary of Economics

DENK BÜTÇE ÇOĞALTANI

(Dictionary of Economics) :
Kamu harcamalarındaki bir artışın, vergilerle karşılandığı durumda milli gelirde ortaya çıkacak değişikliğin büyüklüğünü belirleyen katsayıdır. Devlet harcamaları çoğaltanı ?Y???????????????= ?G 1-Cbiçiminde gösterilir. Formülde yer alan (C) ifadesi marjinal tüketim eğilimini gösterir. Örneğin C=0.77 ise harcamalardaki 1 birim artış milli gelirde 4 birimlik artışa neden olur. Vergi çoğaltanı ise?Y??????????????C= ?T 1-Cdir. Yine C=0.75 ise vergi gelirindeki 1 birimlik artış milli gelirde 3 birimlik azalmaya yol açar.Milli gelirde ortaya çıkacak net etkiyi bulabilmek için devlet harcamaları çarpanından vergi çarpanını çıkarmak gerekir.1 C 1-C?Y - - 11-C 1-C 1-CDenk bir sütçenin korunabilmesi amacı ile devlet harcamaları ve vergi gelirleri aynı anda 1 birim arttırılırsa biribirinin tersi yönde işleyen çoğaltanın milli gelir üzerindeki net etkisi yatırım miktarı kadardır.
Dictionary of Economics

GEÇİCİ BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Geçici bütçeye yıllık normal bütçenin mali yıl başına yetiştirilmemesi durumunda başvurulur. Geçici bütçeye abvurulmasının en sık rastlanan nedeni bütçenin parlamentoda ret edilmesidir. Türkiyede geçici bütçe birçok defa uygulanmıştır.
Dictionary of Economics

İDARİ BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Bütçenin, kamu kuruluşlarının idari teşkilat yapısına uygun şekilde yapılmasıdır. İdari bütçede, bütçe harcama ve gelirleri bütçesi yapılan kuruluşun teşkilat şemasına göre ayrıma tabi tutulur. Bu bütçe sisteminde, bütçe ödenekleri devlet teşkilatı içinde yer alan yasama, yargı ve yürütme organı birimlerine göre ayrılır. Örneğin, ödenekler Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve bağımsız genel müdürlükler arasında sıralanarak paylaştırılır.
Dictionary of Economics

KATMA BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Giderlerini özel gelirleri ile karşılayan ve genel bütçe dışında yönetilen kamu kuruluşlarının bütçeleri. Bu kuruluşların bütçeleri devletin genel bütçesinin bir eki niteliğinde olduğundan ve onnula konsolide edildiğinden katma bütçe adı verilmiştir. Katma bütçeli idarelerin genel bütçeyle ilişkisi bu kuruluşların harcamaları ile özgelirlerarasındaki farkın hazine yardımıyla kapatılması şeklinde olur. Gelir fazla veren katma bütçelerde bu ilişki tersinedir. Genel bütçeden katma bütçelere yapılan hazine yardımı Maliye ve Gümrük Bakanlığının transfer harcamaları içinde yer alır. Bu bütçelerin gelir fazlaları ise genel bütçe gelirleri içinde vergi dışı gelirler arasında gösterilir. Türkiyede katma bütçeli idarelerin büyük bir bölümünü üniversiteler oluştururken, bunların dışındaki katma bütçeli kuruluşlar şunlardır: Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, Çevre Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Dictionary of Economics

KONJONKTÜREL BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Keynesle beraber önem kazanmış olan ve amacı milli gelirde, istihdam hacminde ve fiyatlar genel seviyesinde zaman içinde meydana gelen dalgalanmaları hafifletmek olan bütçe anlayışı. Klasiklerde egemen olan denk bütçe anlayışı yerine, konjonktürel bütçe anlayışında enflasyonist dönemlerde toplam talebin azaltılması amacıyla kamu harcamalarının kısılması ya da devlet gelirlerinin arttırılması yoluyla bütçe fazlası verilmesi, deflasyonist dönemlerde ise toplam talebin arttırılması amacıyla kamu harcamalarının arttırılması, kamu gelirlerinin azaltılması yoluyla bütçe açığı verilmesi öngörülür.