BÜTÇE


Results for "BÜTÇE"

Dictionary of Economics

BÜTÇE TASARISI

(Dictionary of Economics) :
Bakanlıkların kendi gelir ve gider bütçelerinin hazırladıktan sonra bunların birleştirilmesi ile oluşturulan ve devletin yıllık genel bütçesinin çekirdeğinin oluşturan tasarı mahiyetindedir. Türkiye'de her bakanlık kendi bütçesinin hazırladıktan sonra bunları Maliye ve Gümrük Bakanlığı'na göndermektedir. Bu Bakanlık'ta diğer bakanlıklardan gelen bütçeleri kendi bütçesi ile birleştirerek devletin yıllık genel bütçe tasarısını hazırlayarak Bakanlar Kurulu'na sunmaktadır. Bütçe tasarıları mali yıl başından en az üç ay önce TBMM'ye sunulmaktadır.
Dictionary of Economics

BÜTÇE YETKİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bütçenin son biçmini alması sürecinde hangi organların hangi yetkilere sahip olduğu konusudur. Sir yönteme göre bütün yetki Bakanlar Kurulunundur. İkinci bir yönteme göre hükümet ilk öneriyi yapar, kabul, red ya da değiştirme konusunda bütün yetki Meclislerindir. Üçüncü bir yöntemde ise hükümet bütçe önerisini hazırlar. Meclis kabul ya da reddeder, ama yeni ödenek önerisi yapamaz.
Dictionary of Economics

BÜTÇELEME TEKNİĞİ

(Dictionary of Economics) :
Bütçe süreci de denir. Bütçenin hazırlık aşamalarından, onaylanarak kesinleşmesine, uygulanmasına ve denetlenmesine kadar bütün uygulamaları içerir. Hazırlanma, Kabul, Uygulama ve Denetim yöntemlerinin tamamıdır.
Dictionary of Economics

BÜTÇENİN EKONOMİK FONKSİYONU

(Dictionary of Economics) :
Bütçenin ekonomik fonksiyonu, kamu harcamaları yoluyla ortaya çıkan faydayı artırmak ve kamu kesiminin kararlarına işlerlik kazandırmayı amaçlamaktır.