CEPHE


Results for "CEPHE"

Meteorological Glossary

MERİDYENEL CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(MERIDIONAL FRONT) [i]Yeni Zelanda'da kuzey-güney ekseninde düz şekilde uzanan bir çeşit cephe.
Meteorological Glossary

SAHTE CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(PSEUDO FRONT) [i]Cephenin birçok özelliklerini taşımasına rağmen tam ve belirgin bir hava kütlesi süreksizliği göstermeyen cephe için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

SICAK CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(WARM FRONT) [i]İlerleyen sıcak hava kütlesi ile yerini aldığı nispeten soğuk hava kütlesi arasındaki sınır. Genellikle, sıcak cephenin geçişi sırasında, sıcaklık ve nem artar, basınç yükselir, Kuzey Yarımkürede rüzgar yönü güneybatıdan kuzeybatı yönüne kırılır/değişir. Sıcak cephe geçişinde yaşanan hava olayları soğuk cephe geçişi sırasında yaşananlara hemen hemen hiç benzemez. Yağış, cephe önünde yağmur, kar veya çisenti şeklindedir. Orografik yapıya bağlı olarak yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak görülebilir. Cephe önündeki soğuk hava içinde sis oluşumu genel özelliğidir. Sisin kalkması için cephenin geçmesi gerekebilir. Sıcak cephenin eğimi (1/150 metre) soğuk cepheye göre daha yatık olduğundan yağışı hafif olsa da yağış sahası çok geniştir (cephe önünde yaklaşık 350-400 km.).
Meteorological Glossary

SOĞUK CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(COLD FRONT) [i]Hareket etmekte olan bir soğuk hava parselinin yolu üzerinde bulunan sıcak hava kütlesinin altına doğru girerek onu yukarıya itmesi veya onunla yer değiştirmesi sırasında gerçekleşen iki farklı hava parseli arasındaki süreksizlik hattı. Genellikle soğuk cephe geçişinde, sıcaklık ve nem oranı düşer, basınç artar ve rüzgar kırılması gözlenir (Kuzey yarımkürede güneybatıdan kuzeybatıya doğru rüzgar yön değiştirir.). Yağış genellikle cephe üzerinde veya gerisindedir. Hızlı hareket eden bir sistemdir. Cephe önünde squall hattı oluşur. Cephe eğimi, diğer cephelere göre daha diktir (1/50).
Meteorological Glossary

SOĞUK CEPHE TİPİ OKLÜZYON

(Meteorological Glossary) :
(COLD-FRONT TYPE OCCLUSION) [i]Genelde Kuzey yarımkürede anakaraların doğu kıyılarında oluşan bu cephe tipinde, oklüzyon cephenin gerisindeki soğuk hava, cephe önündeki soğuk havadan daha soğuktur. Sıcak cepheye göre hızlı hareket eden soğuk cephenin sıcak cepheyi yakalaması durumunda ortaya çıkan cepheye oklüzyon cephe denilmektedir. Oklüzyon cephelerde, cephe gerisindeki hava, cephe önündeki havadan daha soğuksa "soğuk oklüzyon" adını alır. Soğuk oklüzyonlardaki hava olayları hemen hemen soğuk cephede olan hava olaylarına benzer. Yağış türü genellikle sağanak ve gök gürültülü sağanak olmak üzere cephenin geri tarafındadır.